Kalla fakta – Gift i glaset.

TV4’s Kalla Fakta sände i söndags (24/11-2013) ”Gift i glaset” som var ytterligare ett lågvattenmärke när det gäller granskande journalistik…

Herregud vad farligt det är att dricka vin!

10 minuter in i programmet så har man nämnt askorbinsyra och sulfit. Askorbinsyra = C-vitamin, är dom inte kloka? Pratas också om kultiverad jäst (och att den används som en smaktillsats). Om du köper jäst för att baka så är den kultiverad! Det är ingen hemlighet att jästen och själva jäsningsprocessen påverkar smaken av vinet. Herregud, läs en vinbok!

En stor del av programmet handlar om att man i 4 av 10 boxviner hittat rester av bekämpningsmedel flera gånger vad som är tillåtet i dricksvatten. Är det någon – annan än tv4 – som trodde att vinplantan – som enda gröda i världen – skulle vara utan rester av bekämpningsmedel. Man hittar idag bekämpningsmedel i mjölk, grödor, kött, ja även i kläder. Sorgligt, ja visst, men inget märkvärdigt. Köp mer ekologiskt och biodynamiskt.

Sedan så pratades det om alla tillsatser. Bland dom 60 listade var flera nödvändiga och helt harmlösa, jäst (vem trodde inte det tillsattes?), koldioxid (tja bubblorna i billigt mousserande vin och även läsk, tja även huvudbeståndsdel i luften du andas ut), flera olika varianter av ”svaveldioxid”, syre, kol, bitar av ek, för att bara nämna några. Äggvita och diverse proteiner för klarning varav man generellt bara väljer en. Traditionellt så knäckte man ägg och hällde i vitan i faten. Vin-, äpple, och mjölksyra nämns också. Alla dessa finns naturligt i allt vin. Tål man dom inte så kan man inte dricka någon jäst dryck.

Att många ämnen är allergener är inget konstigt. Allergener finns i alla växter. Det finns ingen naturprodukt som är fri från allergener. Citrusfamiljens terpen limonen är ett sådant exempel.

Nej programmet andades okunskap. Alla växter, djur, allt vi äter, dricker och (ja även) andas är i grund och botten kemi och kemiska substanser. Ämnen som alla är farliga om man får i sig för mycket av dom och annars tämligen harmlösa. Bara för att något används som bekämpningsmedel så behöver det inte per automatik vara förligare än något annat.

Väx upp TV4 och läs lite kemi, det kan ni behöva…

Se även www.vininfo.nu.

———————————————–
Mer om tillsatser i vin:
Öhmans Mat & Vin, tillåtna tillsatser i vin.

2 kommentarer

Under Allmänt, Naturvetenskap

2 svar till “Kalla fakta – Gift i glaset.

  1. Mattias

    Intressant!

  2. Ping: Sockerlögnen… | vininfo.nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s