Veckans vin (lik) !

Malvira Roero Superiore Trinità 2000

Lik såtillvida att det är ett vin som jag och min fru köpte 2003/2004 på plats hos just Malvira i Piemonte men som sedan legat bortglömt i låda i nu 10 år.

Malvira

Vinet.   Fylligt och komplext, tydlig syltig jordgubbsfrukt med lagringstoner åt russin, tobak och stall.   Parfymerat och blommigt.   Markerad strävhet och en lång varm (eldig) eftersmak.  Häääärligt vin!

Roero DOCG (Arneis di Roero DOCG) är en appellation (i Piemonte, Italien) som omfattar 4  kommuner och delar av 14  andra.   Upplyftes till DOCG på julafton 2004.   Hela appellationen innesluts av den generella Langhe appellationen.   Roero omfattar dels de uppskattade vita arneisvinerna Roero Arneis (602  ha, 2008), gjorda på druvan med samma namn Arneis (ibland också kallad Barolo Bianco), dels Roero Arneis Spumante och slutligen de prisvärda lite lättare röda nebbiolovinerna Roero (198  ha, 2008).   Arneisvinerna var tidigare eftersökta bordsviner innan de tillslut 1989 upptogs i Roero appellationen med tillägget Arneis.   Druvan kan även ingå i de röda Roero vinerna då det finns krav på att Roero görs på druvor som vuxit i vingårdar där 2-5  % måste utgöras av just vita Arneis druvor.  De flesta vinerna är dock gjorda på enbart Nebbiolo.

Malvirà är ledande i Roero och den första producenten som visade vad Arneis druvan kan åstadkomma.  Egendomen, som etablerades på 1950-talet, drivs av bröderna Roberto och Massimo Damonte och är belägen i Canale (15 km från byn Alba).  En mängd olika viner görs, däribland både oekad (Renesio) och ekad Roero Arneis (Saglietto).  Även röda, Nebbiolo-baserade, Roero viner görs (som vinet ovan är ett exempel på).  På egendomen finns både hotell och restaurang.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Geografi, Viner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s