Choklad och vin skyddar mot diabetes

chokladvinInget nytt ”under solen” kanske då liknande rön publicerats tidigare…

Hur som helst, ny forskning visar att konsumtion av livsmedel som innehåller höga halter av flavonoider, såsom mörk choklad, bär och röda viner, skyddar mot typ 2 diabetes (sk. åldersdiabetes).

Studien som utförts av Kings College i London är baserad på djupintervjuer med 1997 kvinnor, i åldrarna mellan 18 och 76 år, och visar att kvinnor som regelbundet äter/dricker flavonoidinnehållande livsmedel troligtvis löper lägre risk att få typ 2 diabetes.  Förutom att man visar att dessa kvinnor har en lägre sk insulinresistans så har dom mer av proteinet (hormonet) adiponektin som bl.a. har till uppgift att reglera glukosnivåerna.

Hääärligt!  Man både kan njuta och vara hälsosam på en och samma gång.

Studien publicerades i Journal of Nutrition nu i februari.
[“Intakes of Anthocyanins and Flavones Are Associated with Biomarkers of Insulin Resistance and Inflammation in Women”, J. Nutr. February, 2014, 144:2, 202-208.]

Annan ny forskning med liknande resultat:
[“Higher Dietary Flavonol Intake Is Associated with Lower Incidence of Type 2 Diabetes”, J. Nutr. September, 2013, 143:9, 1474-1480.]
[“Dietary Intakes of Individual Flavanols and Flavonols Are Inversely Associated with Incident Type 2 Diabetes in European Populations”, J. Nutr., March 2014, 144:3, 335-343.]

Lämna en kommentar

Filed under Naturvetenskap

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s