Marcel Deiss Burlenberg 2001

deissburlenbPinot Noir från Alsace, eller snarare Pinot från Alsace då vinet är gjort på en blandning Pinot Noir och Pinot Gris (Pinot Beurot).  Helt fantastiskt lördagsvin.  Fylligt, kryddigt med påtaglig mognad.  Ja, den hääärliga färgen syns ju på bilden.  Torkad frukt åt fikonhållet, tobak, lakrits och läder…

Inte första gången som Pinot Noir från Alsace levererar och nu alltså även ett uppblandat med Pinot Gris.  Dessutom är Burlenberg samplanterad, så man kan säga att uppblandningen sker redan i vingården.  Den kalkstensinnehållande jordmånen är som en kopia på bra lägen i Côtes de Nuits i Bourgogne så förutsättningarna är dom bästa.  Detta ihop med att ägaren (och inte minst vinmakaren) är Jean-Michel Deiss som är en av Frankrikes biodynamiska stjärnor.  Kanske inte undra på att vinet är bra…

Andra bra Alsace Pinot Noir producenter (det lär finnas fler) som jag stött på är Rolly Gassman och (inte minst) René Muré.

Länkar:
Marcel Deiss
René Muré

En reflektion.  Mognade viner.  Lite synd att dom flesta, ”pöbeln” alltså, inte får (eller har chansen) prova viner som mognat.  Detta kräver ju liksom intresse och möjlighet till lagring.  Åtminstone gäller detta i ”förmyndarlandet-framför-alla” där viner med ålder är en omöjlighet att finna.  ”Människor är som viner; med åren blir de dåliga surare och de goda bättre” – Cicero

2 kommentarer

Filed under Allmänt, Viner

2 responses to “Marcel Deiss Burlenberg 2001

  1. Mattias

    Mumma! Me want. Var den lika bra eller bättre än Rolly Gassman -97?

  2. Rolly Gassman hade nog mer attityd, men det är svårt att jämföra med ett minne liksom… Imponerande fylligt rödvin (Deiss alltså) med tanke på att hälften av druvinnehållet var gröna druvor.

    Skulle i båda fallen varit kul att testa vinerna mot unga motsvarigheter då man undrar hur dom var från början. När en 10-15 år gammal PN från Alsace både har mkt färg och arom-/smakintensitet så undrar man ju… Färgen kan ju inte komma med åren, men hur är det med arom- och smakintensiteten?

    Hittade den här noteringen på nätet om just Rodern testad 2006:
    Rolly Gassmann 1997 Pinot Noir Rodern (Alsace) – Spicy, quince-dominated mincemeat. Concentrated. Quite nice, and showing a deeper and broader “pinosity” than is normal for the region. Blame the vintage if you wish, but this is nicely done.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s