Vin – världens första smaksatta dryck. [Barolo Chinato]

Idag så är det en udda företelelse att köpa, eller för den del dricka, smaksatt vin.  Greklands Retsina och våran egen glögg är ju lysande exempel.  Finns ju ingen vinnörd som anser att någotdera är ett riktigt vin.  Vermouth är ett annat strålande exempel.  Både Retsina och Vermouth har gamla anor, Retsina från åtminstone romartiden, första skriftliga referensen är i alla fall från första århundrandet efter krisus (Columella – De Re Rustica), och Vermouth från andra delen av 1700-talet.  Företelsen att krydda vin (med exempelvis rötter och örter) är ännu äldre än så och tros ha sitt ursprung från Kina och då hela 1000 år före kristus.

Food Flavourings av Philip Ashurst (ISBN 0-8342-1621-3) skriver: ”The occasional use of only small quantities of certain fruits, vegetables or herbs with strong characers in the blend of juices to be fermented would result in a completely different taste of the finished wine.  This was probably the first regular use of the application of food flavorings to beverages.

barolochinatoDet exklusivaste smaksatta vinet jag har stött på är Barolo Chinato där man smaksätter självaste Barolo med bl.a. bark (kinininnehållande Calissaja Cinchona), raberberrot, ingefära, kardemumma och diverse andra örter och kryddor.  Vinet dracks tradionellt som medicin men finns alltså fortfarande kvar.  Systembolagets beställningssortiment omfattar tre olika viner alla på 500 ml flaska. 

En av dessa, Barolo Chinato Cocchi, fick jag prova på en helblind BYOB (bring your own bottle) provning tidigare ikväll.  Giulio Cocchi är en av flera producenter som hävdar sig vara ”upphovsmän”.  Receptet lär vara från 1891.  Själva säger man att vinet är utmäkt som ”digestif” eller ackompanjerat av mörk choklad.

Smaken då?  Barolo Chinato Cocchi doftar/smakar lite som ett mellanting mellan vermouth, glögg och hostmedicin.  Mer specifikt apelsin, ingefära, aningen kryddnejlika och ”något” kemiskt (åt hostmedicin).  Detta tillsammans med påtagligt av både kryddighet, sötma och eldighet, samt aningen beska.  En god smakupplevelse om än allt annat än ”vinös”…

Lämna en kommentar

Filed under Allmänt, Viner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s