Naturvinsdebatt – 1 år försent…

Fick nyss ett nyhetsbrev av WoW (World of Wines News) och blev lite förvånad då dom måste ha läst ett år gammalt nyhetsbrev.  Rätt skall vara rätt…

Det var i januarinumret av Gambero Rosso 2013 (och alltså inte 2014 som antyds av WoW) som man skakade om ordentligt i naturvinsdebatten.  Detta genom att numret innehöll vass kritik från vinkritikerna Michel Bettane och Thierry Desseauve som bl.a. skrev att naturviner egentligen inte är något annat än ”dåliga viner vars enda avsikt är att ge huvudvärk” (”Tocca quindi ai clienti di fargli notare che quello che credono essere un vino più vicino alla natura non è altro che un vinaccio senza interesse se non quello di non far venire il mal di testa”), detta samtidigt som själva Gambero Rosso redaktören Eleonora Guerini skrev ”var gång jag hör någon prata om naturligt vin börjar jag instinktivt att skratta” (”ogni volta che sento parlare di vino naturale mi viene istintivamente da ridere”).

Debatten som blev hetsk i media, i åtminstone både italien och frankrike, ledde till mängder av skriverier där bl.a. även Chapoutier (biodynamiker) la sig i debatten om att han håller med om naturvinernas undermåliga kvalitet.

Läs mer:
Gambero Rosso artikeln
Här med engelsk översättning
WoW News
 
—————————————-
 
Nu har även WoW (Mr Mölstad själv) svarat på mitt mail gällande den ett år gamla nyheten.  ”Ja, vi blev lite förvånade själva.  Eftersom vi inte läser italienska har vi fått denna nyhet från vår samarbetspartner i Danmark….vi är noga med källkontrollen, men i detta fall har det brustit.”  Ja, det är kanske förståeligt, men undertecknad (och säkert fler med mig) minns debatten från ifjol…  // Lars (2014-03-25, 20:22)

Annonser

2 kommentarer

Filed under Allmänt, Naturviner

2 responses to “Naturvinsdebatt – 1 år försent…

  1. Du har uppenbart bättre minne än de som skriver WoW? 🙂

    • I det här fallet så var det lätt att minnas. Detta då jag och en kollega diskuterade ämnet för ungefär just ett år sedan när debatten var färsk… Kände när jag läste WoW ungefär ”detta känns inte riktigt rätt” vilket ledde till några minuters googlande och vips…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s