Ukraina – Inte bara ryska ”ockupanter”…

32856_600

Allmänt:
Ukraina var med sina 52 300 hektar 2009 (arealmässigt) världens 17:de största vinland, och hade ungefär lika stor produktion som Grekland.  Detta innebär att man är större än länder såsom både Österrike och Nya Zealand.  Går man tillbaka till 1990 så hade man då hela 175 000 ha vinodlingar och var dåvarande Sovjetunionens största vinregion (Ukraina alltså!).

Historia:
Egentligen en gammal vinnation som går tillbaka 300-talet efter Kristus då det odlades vin i södra delen av landet (inklusive Krim).

Druvsorter (2009):
22.1% Rkatsiteli (G), 11 552 ha
18.4% Aligote (G)
9.3% Cabernet Sauvignon (R)
6.0% Sauvignon Blanc (G)
5.7% Chardonnay (G)
5.4% Merlot (R)
5.2% Riesling (G)
4.6% Odessky Cherny (R)
4.6% Isabella (R)
2.9% Saperavi (R)
2.8% Sukholimanskiy Bely (G)
2.5% Bastardo Magarachsky (R)
1.8% Gewurtztraminer (G)
1.8% Kokur Bely (G)
1.5% Pinot Noir (R)
1.3% Pinot Gris (G), 685 ha
m.fl.

Rkatsiteli är en grön druvsort som härstammar från Kaukasus (Georgien) och anses vara en av ”våra” äldsta druvsorter.  Man har hittat kärnor från druvan i lerkrukor som är från 3000 f.kr.  Namnet (betydelsen) lär komma ifrån att druvan har röda stjälkar.  Innan Sovjetunionens fall så var det den mest odlade druvan där.  Idag (2010) är den världens 16:de mest odlade druvsort men odlas nästan uteslutande i östeuropa (Georgien, Ukraina, Moldavien, Kazakhstan, Bulgarien, Armenien, Ryssland och Rumänien) även om det finns små odlingar i nordöstra USA och i Kina.  Rkatsiteli är en köldtålig druva som används till allt från stilla till mousserande viner, torra till söta, och bordsviner till starkviner.  Har inte druckit vin på druvan men den är känd för att (som bordsvin) ge syrliga, kryddiga och blommiga viner enligt Wikipedia.  Har sett andra noteringar där man säger gröna äpplen, kvitten och vit persika.  Det finns för närvarande inga viner på druvan på Systembolaget.

Druvstatistiken kommer från ”Kym Anderson – Which Winegrape Varieties are Grown Where?”, ISBN (paperback) 978-1-922064-67-7, Wine Economics Research Centre.

ukraine

Vinregioner (norr till söder, väster till öster):
Zakarpattia
Odessa
Nikolayev
Kherson
Zaporizhia
Krim (Crimea)

Odessa och bortrövade Krim står för ungefär 80% av den uppodlade arealen.  Enligt Wikipedia så ökar produktionen av mousserande vin som mestadels görs på Pinot blanc, Aligoté, Riesling och Feteasca.  När det gäller Feteasca (Moldavisk alt. Rumänsk druvsort) så kan man ju undra om hurvida detta är rätt då den inte listas som någon av de 22 mest odlade druvsorterna i Ukraina (druvan på 22:a plats motsvarar bara 26 ha).

Det finns i dagsläget inte ett vin från Ukraina på Systembolaget vilket vi vinnördar kanske inte direkt är ledsna över.  Man är ju liksom inte känd för just hög kvalitet.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Allmänt, Druvor, Geografi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s