2 * Chenin Blanc…

Testade två av Aprilsläppets (små partier) viner i onsdags ihop med andra viner, både vita och röda, från Loire och Bordeaux.

Baumard Clos du Papillon Savennieres 2009.
Ett vin med attityd! där luftning gjorde susen.  Näsborrsirriterande torrhet i aromen som efterföljs i smaken av ett härligt bittert bett som biter sig kvar även i eftersmaken. Nästan så att vinet är ”strävt”!  Dessutom chenintoner såsom vax, honung, stearin, som ackompanjerades av persika och ”etanol” (smakade lite sprit alltså).  Härligt men lite återhållsamt.  Kan nog bli hur bra som helst om det bara får vila några år…

Huet le Mont Demi-sec 2007.
Även här en något sluten doft initialt, men ett härligt vin efter ”uppvaknandet”…  Mosade sockrade äpplen, honung, vax, kvitten och ett uns mandelmassa.  Vinet hade sötma men var förvånadsvärt torrt.

Chenin Blanc (även om vinerna som sådana ofta har en igenkännbar karaktär) är ett exempel på druvor och vin där man inte hittar några specialla kemiska komponenter som står för typiciteten.  2,4-Decadienal är dock en substans som alltför oftast återfinns i högre halter i viner gjorda av Chenin Blanc än i viner gjorda på andra druvsorter.  2,4-Decadienal har en fet (oljig) arom/smak (återfinns förresten i just smör) med en citrusnot beroende på koncentration.  Det är inte utrett hur stor inverkan substansen har på vinernas karaktäristik.

Lämna en kommentar

Under Allmänt, Druvor, Viner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s