2 * (Syrah + 2004)

image

Marqués de Grinon Dominio de Valdepusa Syrah 2004.
Mörk, nästen svart, med orange svart kant.  Ser ut som en koncentrerad ungdom. Plommon och torkad frukt. Sträv, kärv och syrlig. Lång något bränd eftersmak där lakrits, tobak och jordgubbar konkurrerar om min gunst…  Ngt bränd bakelit som gör att tankarna går mot Sydafrika.

Graillot Crozes Hermitage 2004.
Färgmässigt det mest mogna av dom två. Medelhög intensitet med brun-orange kant.  Tjära, rökta charkuterier, mörka och röda bär, lakrits, ceder och något viol.  Kryddigt, svalt och syrligt.  Lång eftersmak av röda bär och tjära.

Båda nu 10 åringar men fortfarande i hög grad vitala.  Snarare känns dom unga.  Serverades till oxfilé med kryddsmör och potatiskroketter.

Vinos de Pago.  I Spanien finns det möjlighet för enskilda vingårdar som utmärker sig att få en egen ursprungsmärkning.  Dvs en klassificering inom vinlagen som ger möjlighet för enskilda vingårdar att få ”status” och erkännande oavsett området runtomkring.  Det finns idag 14 Vinos de Pago men först ut 2002/2003 var just Marques de Grinon’s egendom Dominio de Valdepusa.

Dominio de Valdepusa, La Mancha.  Det hela började för många år sedan, egendomen har nämligen varit i familjens ägo sedan 1200-talet.  Hur som helst så knöt man (Carlos Falco, Marques de Grinon) i början på 1980-talet kontakter med Alexis Lichine (vinskribent) och genom honom även med Emile Peynaud (oenolog och professor i Bordeaux) som besökte egendomen första gången 1982, och som därefter blev konsulterad.  Ett av råden blev i alla fall att plantera franska druvsorter som Cabernet Sauvignon, Petit Verdot och Syrah.  Vingården är idag på 52 ha och man producerar årligen 350 000 flaskor.  Man använder idag Michel Rolland som konsulterande oenolog.

Annonser

1 kommentar

Filed under Allmänt, Viner, Vinprofiler

One response to “2 * (Syrah + 2004)

  1. Pingback: Alexis Lichine | vininfo.nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s