”Kvitten” Blanc

Charles Joguet Clos du Plante Martin Touraine Blanc 2007.

imageÄr själv lite extra förtjust i viner gjorda på den gröna druvan Chenin Blanc och då framförallt i viner från Loiredalen.  Kvitten är då ofta en vanligt förekommande aromkaraktär ihop med våt ylle, (mosade och ibland bokna) äpplen, honung, vax, mandelmassa, mm.  Mer åt tropisk frukt i viner från nya världen såsom ananas och guava. Då kvittenmarmelad ofta har en liten honungston så tycker jag att även denna kan vara en bra beskrivande karaktär.  I smaken så har Chenin Blanc dessutom en bra (till hög) syra och en ofta framträdande fetma.  Supergott!!!

Chenin Blanc är en gammal druvsort av franskt ursprung och troligtvis från just Loiredalen.  Första skriftliga referensen lär vara från år 845 och då från klostret Glanfeuil som ligger i kommunen Thoureil (söder om Saumur).  Chenin Blanc odlas dock mest (2010) i Sydafrika (med hela 53% av världens uppodlade areal), följt av Frankrike (28%), USA (9%), och Argentina (7%).  Världens 26’e mest odlade druvsort.  Chenin Blanc knoppar tidigt och mognar sent vilket borde göra den mer idealisk för varmare klimat än Loiredalen mer svala, men bra lägen och bra år så bli vinerna fantastiska.

Kvitten är en intressant frukt (och växt) då den trots sin äpple- och päronlika framtoning (och även utseende) är ”tämligen” obesläktad med sina ”likar”, men antar att det är en definitionsfråga.  Dom tillhör samma familj, rosväxterna, men olikla släkten och naturligvis också olika arter.  Kvitten har en mycket längre historia som kulturväxt jämfört med äpple och päron, och går tillbaka till antiken.  Enligt den grekiska filosofen Plutarchos så ”gör” ett bett kvitten en bruds kommande kyssar välsmakade.  Bara det!!!  Det lär även vara kvittenfrukten som gett marmelad dess namn efter det portugisiska ordet för kvitten – marmelo/marmeleiro.

Kvällens vin då?
Arom av bokna äpplen, mandel, mineralrök, ett uns petroleum, vax, och en lätt honungston.  I smaken syrliga äpplen, honung och (ja visst faktiskt) kvitten.  Fylligt och gott.  Det är nog egentligen bara den giftigt höga syran (”kungsvattnet”) som stör något…  Nja, längden är nog dessutom i längsta laget.  Åtminstone så verkar syran etsat sig fast…

Lämna en kommentar

Filed under Allmänt, Druvor, Viner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s