Provence – bästa rosévinerna!?!

För några veckor sedan (närmare bestämt den 12 april) så anordnades för andra året i rad i London (Westminster Boating Base) en vinprovning med ”prestigeroséviner” (hur det nu definieras?) under ledning av MW Richard Bampfield.  31 utvalda roséviner – ”de mest kända och dyraste” – från Frankrike, Spanien, Italien, Australien, Nya Zealand och England testades blint av 37 medlemmar av engelsk handel och press (vad det nu innebär?) och bedömdes på en 20 gradig skala.  Tanken var att man skulle kora top 10, men då flera viner fick samma summerade poäng så blev det istället top 11.

Resultatet då?

imageTja det var fransyskorna och Provence som kammade hem ”storkovan” och tog inte mindre än alla första 11 platserna.  Noteras kan att självaste Château d’Esclans (Domaines Sacha Lichine) egendomen som jag tidigare skrivit om, fick med tre av sina fyra viner bland dom bästa (Château d’Esclans, Les Clans och Garrus).  Château d’Esclans som förresten just utgör min menybild på bloggen. Förstaplatsen delas med Chêne Bleu Rosé som görs av egendomen Domaine de la Verriere.

1. Chêne Bleu Rosé 2013
1. Château d’Esclans 2013
3. Domaine Tempier Rosé 2012
3. Domaines Ott Clos Mireille 2013
5. Château d’Esclans Garrus 2012
5. Château Sainte Marguerite Cuvée M 2012
7. Domaine de Terrebrune 2012
7. Château d’Esclans Les Clans 2012
7. Miraval 2013
7. M de Minuty 2013
7. Château de Leoube 2013

Den ena av vinnarna, Château d’Esclans 2013, finns i beställningssortimentet för 256 kr så det är bara att beställa.  Om man nu får rätt årgång vilket inte alltid är fallet.

Om några veckor så besöker familjen ”vininfo” Provence med inplanerade besök hos både Domaine Tempier och Château d’Esclans.  Halleluja!

Annonser

3 kommentarer

Filed under Allmänt, Viner

3 responses to “Provence – bästa rosévinerna!?!

  1. Du ska inte till Domaine de la Verriere? Jag träffade ägarinnan härom året, Nicole, och hennes vinmakare, och fick provat genom deras viner. Supercharmerande kvinna och ja, jag kan bara hålla med om hur bra deras rosé är!

  2. Det var inte inplanerat, men tanken har fötts så vi får se. Skall i alla fall kolla upp möjligheten. Lite av en familjesemester med två små barn. Hyr in oss i Cassis så Bandol blir ju en mer själklar tur. Stannar alltid (det brukar bli Provence) och handlar på CPH i Beaune på vägen och dom kan ju ha producenten där…

  3. Pingback: Nu även Château d’Esclans 2013… | vininfo.nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s