Södra Frankrike visar ryggraden…

Höll i kurstillället Languedoc-Rossillon och Provence, inom Munskänkarnas Göteborgssektion, igår inför 13 elever.  Hade hjälp av min arbetskollega Mattias som också skrivit en utmärkt sammanfattning av kvällens viner på Finewines (länk längre ner).  Vi provade 12 viner i två heat.

Vita och Rosé:

  • Mas de Daumas Gassac Blanc 2011, 348 kr.
    Frankrike, Languedoc-Roussillon, VdP Saint-Guilhem-le-Désert.
    25% Viognier, 25% Chardonnay, 25% Petit Manseng, 15% Chenin Blanc, 10% övriga.
    Rostfritt stål, jäsn och 2-4 m lagring. Gault & Millau 18p/20.
  • Chateau Simone Blanc 2010, 305 kr.
    Frankrike, Provence, Pallet.
    80% Clairette, 10% Grenache B, 6% Ugni Blanc, m.fl.
    50-100 åriga stockar, naturlig jäst, 18 mån på små fat (6 med jästfällning)
  • Chateau d’Esclans Whispering Angel 2012, 199 kr.
    Frankrike, Provence, Côtes de Provence.
    Grenache, Rolle(Vermentino), Cinsault, Syrah och Tibouren.
    Rostfritt stål.
  • Chateau d’Esclans Les Clans 2010, 500 kr.
    Frankrike, Provence, Côtes de Provence.
    Grenache, Rolle (Vermentino).
    Jäsning på delvis nya ekfat, lagring i 10 mån på ekfat.

Röda:

  • Mas de Daumas Gassac Rouge 2001, 180 kr.
    Frankrike, Languedoc-Roussillon, VdP d’Oc, VdP de l’Hérault.
    80% Cabernet Sauvignon, 20% andra druvsorter.
  • Chateau Simone Rouge 2001, 230 kr.
    Frankrike, Provence, Pallet.
    45% Grenache, 30% Mourvedre, 5% Cinsaut, 20% sek. druvsorter.
    >50 åriga stockar, naturlig jäst, 18 mån på små fat.
  • Domaine Tempier La Tourtine 2002, 270 kr.
    Frankrike, Provence, Bandol.
    80% Mourvèdre, 10% Grenache, 10% Cinsault.
    Lagring på ekfat 25-75hl i 18-20 mån.
  • Collet de Bovis Rouge 2008, 205 kr.
    Frankrike, Provence, Bellet.
    Grenache, Braquet, Folle, Cinsault.
    Minst 18 månader på ekfat.
  • Mas de Daumas Gassac Rouge 2011, 348 kr.
    Frankrike, Languedoc-Roussillon, VdP d’Oc, VdP de l’Hérault.
    80% Cabernet Sauvignon, 7% Merlot, 13% andra druvsorter.
    18 månader på små ekfat.
  • Las Flors de la Peira 2009 (La Pèira en Damaisela), 321 kr.
    Languedoc-Roussillon, Coteaux du Languedoc, Terrasses du Larzac.
    55% Grenache, 30% Syrah, 10% Mourvedre, 5% Cinsault.
    25% ny ek. 11.4 ha. Kultstatus. 2009 WA 95-96p.
  • Domaine Tempier Classique 2011, 343 kr.
    Frankrike, Provence, Bandol.
    70-75% Mourvèdre, Grenache, Cinsault och Carignan.
    Lagring på ekfat 25-75hl i 18-20 mån.
  • Domaine Trevallon 2009, 635 kr.
    Frankrike, Provence, Vin de pays des Alpilles (IGP).
    50% Cabernet Sauvignon, 50% Syrah.
    Ingen avstjälkning, klasarna fermenteras hela utan tillsats av jäst,
    utan temperaturkontroll, 20-25 månader på gamla fat, buteljeras ofiltrerade.

Helt klart för mycket vin för att göra en omsorgsfull analys, men Mattias har sammanfattat provningen utmärkt på Finewines.
finewines.se – ”idag dricker vi”.

Lämna en kommentar

Filed under Allmänt, Viner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s