‘No ”M” word is allowed today’

Mineralitet i vin är ett kontroversiellt ämne som fasinerar, inte för att man inte kan känna aromer/smaker som man associerar till mineraler, utan för att begreppet är odefinierat och används för en mångfald av olika karaktäristiska aromer/smaker, alltifrån stenighet (flinta), rökighet, dammighet, petroleum, metallisk, för att bara nämna några…  Det Jancis menade är nog att man skall vara sparsam med att just bara säga mineral utan mer försöka specificera vad man menar.  Annars så betyder det liksom inte så mycket.

Kryddig, nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av mogna jordgubbar, choklad, mineral, muskot och örter.”,
Nyanserad, fruktig doft med inslag av gula äpplen, örter, mineral och citrus.”,
Elegant doft med inslag av gråpäron, mandel, mineral och jasmin.”
Nyanserad doft med inslag av gula päron, rökig mineral, äppelblommor och citrusskal.
Nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av päron, aprikoser, halm, ljunghonung, mineral och vanilj.

– Fem olika viner/produkter som är extremt olika men där åtminstone Systembolaget förenat dom när det gäller just karaktären mineral.

Dessutom så hävdas det fortfarande (av mindre ”nogräknade”) att mineraliteten skulle komma från mineraler i jordmånen, exempelvis att petroleumkaraktären skulle komma från skiffer etc, detta utan att man någonsin kunna visa det, snarare tvärtom.  Alla aromämnen man hitintills har hittat i vin är organiska substanser som antingen bildats i druvan, under vinifikationen, eller under mognadsprocessen, alternativt extraherats ut från exempelvis ekfat.

rotenVinrankan som växt kan nämligen inte ta upp mineral som finns i jorden (jordmånen) annat än som enskilda joner, dvs som mineralämnen.  Själva mineralsalterna, mineralerna, eller för den delen bergarterna, kan inte tas upp av plantan.  I den mån att vinplantan, druvorna och till slut vinet, påverkas av jordmånen och dess mineraler så är det alltså genom dom joner (mineralämnen) som rotsystemen tar ta upp.  I druvor (och vin) återfinns dessa ofta som salter med organiska syror (exempelvis vinsyra).

Mineralitet används helt enkelt som ett samlingsbegrepp över aromer/smaker som associeras med mineral och jordmån.  Med andra ord så kommer det aldrig kunnas kopplas till någon definerad kemisk förening till mineralbegreppet, på samma sätt som samlingsbegreppet fruktighet aldrig kan kopplas till en enstaka komponent!  Petroleumkaraktären, som räknas av många som en mineralkaraktär, kopplas ju exempelvis till en specifik kemisk förening…, jordighet kanske till Geosmin, etc…

Jordmånens påverkan på arom och smak är helt enkelt att förse vinstocken med dom förutsättningar (förhållanden, näringsämnen, etc) som den behöver för att växa och må bra.  Det finns i dagsläget alltså inte ett enda aromämne som man lyckats visa härrör direkt från jordmånen.  Sedan är det ju naturligtvis klart att brister på något mineralämne eller variationer i klimat, etc, ändå påverkar hur vinrankan mår och i slutändan även dess produktion av aromämnen.

All flavour compounds are synthesized in the vine, made from organic molecules derived from photosynthesis ultimately, and inorganic ions taken up from the soil
– Richard Smart (”flying winemaker”).

Nobody has been objectively able to show any links between the soil mineral composition and the flavour or fragrance of the wines”, ”Those who claim to have shown these links are not scientifically reliable
– prof. Jean-Claude Davidian, Ecole Nationlale Supérieure Agronomique, Montpellier.

2 kommentarer

Filed under Allmänt, Naturvetenskap

2 responses to “‘No ”M” word is allowed today’

  1. Pingback: …diesling… | vininfo.nu

  2. Pingback: … the M-word, part 2 | notptitcoin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s