Snus innehåller – i likhet med alla andra livsmedel – tungmetaller.

image

Många är dom, medierna alltså!, som i dag rapporterat om tungmetaller (m.fl. ”föroreningar”) i snus.  Rubriker såsom ”Prillan packad med tungmetaller” (DN, 2014-06-14) och ”Fler gifter än nikotin i prillan” (GP, 2014-06-14), bara för att nämna några…
 
Inte jämför dom (medierna) snuset med andra livsmedel.  Inte nämner dom något om att tungmetallerna finns överallt i vår omgivning.  Att tungmetallerna i snuset kommer från jorden, just pga att tobaken är en växt som – i likhet med andra växter – med hjälp av jonbyte, och sina rötter, suger upp metalljoner från jorden den växer på.  Inte pga att jorden som sådan är förorenad utan för att den överallt – helt naturligt – innehåller bergarter, mineraler och mineralämnen som i små mängder även innehåller s.k. tungmetaller.

Livsmedelsverket skriver exempelvis på sin hemsida när det gäller varför det finns tungmetaller i barnmat ”Arsenik och kadmium finns naturligt i jorden och tas upp av växterna.  Arsenik kan också finnas i det vatten som används för bevattning.  Bly förekommer naturligt men är framför allt en miljöförorening och finns i jord, luft och vatten.  Ofta följer alltså dessa tungmetaller med i själva råvaran som produkterna görs av.

Vidare, när det gäller larmet om tungmetaller i barnmat som kom för några år sedan, så konstaterade man att det är svårt att undvika tungmetaller, och att laga mat själv eller köpa närproducerat inte på något sätt är en garanti.  Detta då även ”våra” jordar innehåller tungmetaller.  Alla våra grödor, alla växter, alla djur innehåller (och har alltid innehållit) tungmetaller…

I GP’s artikel om ”gifter i prillan” står bl.a. ”Men Anneli Widenfalk som är toxikolog och riskvärderare på Livsmedelsverket, anser inte att varken tungmetaller, formaldehyd eller bekämpningsmedel är något som snusaren behöver oroa sig över, då mängderna är så små att de inte förväntas ge en ökad hälsorisk.”.

Rapporteringen nämner också s.k. nitrosaminer, men ingenting om att snuset aldrig har innehållet så lite nitrosaminer som idag.  Ingenting om att halten är många gånger lägre än hos cigaretter, samtidigt som upptaget i människokroppen är lågt.  Man tar ju liksom ut prillan efter snusandet och det är väl ingen som tror att inte det mesta av både nitrosaminerna och tungmetallerna hamnar i papperskorgen.  Suger man en timme på en 20 grams järnbit så innebär ju inte det att man fått i sig 20 gram järn.

Nej, snus är sannerligen ingen hälsoprodukt.  Den är dock, förutom att vara beroendeframkallande, tämligen harmlös.  Faktiskt!  Vi har drygt 1 miljon svenskar som snusar regelbundet, hela en fjärdedel av den vuxna manliga befolkningen, och det är ju inte direkt så att vi (snusarna alltså!) faller som ”furor”.  Nä, faktum är att man har aldrig lyckats visa att snusbrukare vare sig får mer cancer eller – för den delen – dör tidigare än ”ickebrukare”.  Detta alltså trots snusets (tobakens) innehåll av skadliga ämnen.

———-
Allt vi äter, alla grödor, allt animaliskt.  Ja, även tillsatser såsom bordssalt och socker.  Allt innehåller tungmetaller, naturligt förekommande men giftiga ämnen, rester av bekämpningsmedel, etc.  Om man skall exponera en vara såsom man nu gjort med snuset (och oftast gör med allting) så säger det INGENTING om man inte också jämför med andra livsmedel och tar med ett eventuellt upptag i kroppen.  Borde vara en självklarhet även för media…

För att snabbt få en överblick på vad livsmedel generellt innehåller hänvisar jag till den länkade rapporten nedan.
Riskklassificering i primärproduktionen – foder- och livsmedelskedjan.
Rapporten från Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Statens Veterinärmedicinska Anstalt, 2008.

Andra länkar:
GP – Fler gifter än nikotin i prillan.
DN – Snusprillan packad med tungmetaller.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Allmänt, Artikelkommentar, Hälsa, Tobak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s