Släpp hämningarna…

Efter en notis i gårdagens GP (2014-07-29)…

gpI likhet med exempelvis sjukdomen savant (syndrom) så har man även sett att vissa hjärnskador (även viss droganvändning) ökar hjärnans förmåga att göra saker såsom minnas, räkna, etc, ja inte minst att (faktiskt!) känna doft och smak.  Något som nu forkare på Weizmann Institute of Science i Israel har studerat.

Genom att i olika försök ge frivilliga försökspersoner små mängder alkohol, som är känt för att sänka ”inhiberande signaler”, så har man noterat att förmågan att känna dofter signifikant ökar för att sedan, med än större mängder alkohol, åter minska.  Att alkohol påverkar en hämning av hjärnans förmåga att analysera dofter, med reslutat att förmågan att känna dofter helt enkelt ökar.  Man kunde direkt korrelera blodalkoholnivåer med förmågan att detektera (och diskriminera) dofter.

Although we cannot rule out alternative non-inhibitory alcohol-induced routes of influence, we conclude that improved olfaction at low levels of alcohol supports the notion of an inhibitory mechanism obscuring true olfactory abilities.

Med andra ord så borde man som vinprovare värma upp med ett glas innan man börjar analysera dofterna vid en vinprovning….

Referenser:
Yaara Endevelt-Shapira et al., ”Disinhibition of olfaction: Human olfactory performance improves following low levels of alcohol”, Behavioural Brain Research, Volume 272, 1 October 2014, Pages 66–74.
NewScientist – Alcohol improves your sense of smell – in moderation.

Lämna en kommentar

Filed under Allmänt, Luktsinnet, Naturvetenskap

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s