Bandol, Bandol och Bandol…

Jag hade förmånen att få Munskänkarnas resestipendium* (Göteborg) förra året vilket fick bli ett bidrag till familjens semestertur till Provence och mer specifikt till Cassis och Bandol.  Årets semester blev en ”retur” där vi förutom semester även köpte in vinerna till nedanstående vinprovning som hölls på restaurang Le Village i Göteborg i går.

Bandol är ett unikum när det gäller vin.  I Frankrikes extremaste mesoklimat, en amfiteater som ger en skyddad liten värld där supervarmklimatsdruvan Mourvedre härskar, görs tuffa, traditionella och animaliska viner.  Detta åtminstone om man ”pratar” om dess röda viner.  Vill du läsa mer om Bandol så ladda gärna hem min reseberättelse från förra årets resa.

Reseberättelse Bandol.

Vinerna då?  Det blev ett rosévin och sex ”rödingar”…

image

Domaine Tempier Cuveer Classique Rose 2012
Förvin som bjöds på under föredraget.  Lite ovanligt såtillvida att vinet var lätt och persikostinnt i näsan medan det var mer fylligt och eldigt i munnen.  Och detta ihop med just persika och lite tanniner.

Domaine Tempier Cuveer Classique 2011
Kvällens personliga favorit ihop med den åldrade Suffrene’en.  Båda dessa viner hade angenäma animaliska inslag, där denna (tempiern alltså!) hade mer vilt, chark och aningen stall i aromen medan Suffrene’en hade mer gödsel och läder.  Tempiern drog fruktmässigt åt röda bär och då framförallt åt lingon.  Tydliga toner av kaffe och tobak kunde också identifieras.  Aromkomponentera återkom i smaken där dom åtföljdes av en rejäl strävhet.  Ett gott ungt vin med mycket karaktär!

Chateau Jean-Pierre Gaussen Longue Garde 2011
Bärigast i ”heatet” med både mörka och röda bär, åt björnbär och hallon.  Mullbär brukar man kunna se som beskrivning på bandol’er och visst här är dom kanske…  Annars viss blommighet åt viol och något stall.  I smaken så är vinet fylligt, kryddigt och rejält strävt.

Domaine la Suffrene 2010
Ett vin (bland några andra) som gav mig lite ”bordeauxvibbar”.  Kände både svarta vinbär och paprika men även röda bär åt lingon.  Läder återfanns även här.  I smaken som var påtagligt sträv hittade jag även en angenäm ton åt nypon.

Domaine la Suffrene 1998
En goding med tydliga mognadstoner i såväl arom som smak.  Torkad frukt, tobak, stall, gödsel och en massa läder.  Hittade dessutom en aningen ingefära i aromen.  Lång ”lädrig” eftersmak.  Fortfarande med tydlig strävhet och (inte minst) eldighet, ngt som (för övrigt) alla viner uppvisade mer eller mindre utav.

Chateau la Rouviere 2007 (Dom Bunan)
Bordeaux’ig ihop med sin något äldre ”syster” såtillvida att båda vinerna är ”dammiga” med lite paprika och lite cederträ.  I övrigt en tydlig örtighet ihop med mörka bär (framförallt blåbär), läder, lakrits och något stall.  Aromen gick igen i smaken.  Dessutom eldigt, kryddigt och stävt.

Chateau la Rouviere 2004 (Dom Bunan)
Cederträ, lakrits, mörka bär (åt blåbär kanske) och örtigt i aromen.  Strävt med bra syra.  Inget fel på vinet men det var lite karaktärslösare än resten av vinerna och då även det yngre ”syskonet”.

Efter provningen serverades Boeuf Bourguignon och till det ytterligare en Bandol nämligen La Bastide Blanche 2011 från ”bolagets” ordinarie sortiment. Ett utmärkt vin som jag dock ej fick med mig några noteringar på.

1 kommentar

Under Allmänt, Munskänkarna, Viner

Ett svar till “Bandol, Bandol och Bandol…

  1. Ping: På tal om Mourvèdre | vininfo.nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s