Vargen kommer…  (akrylamid i livsmedel)

image

Återigen varnas för akrylamid och återigen kan man underförstått (grovt felaktigt) förstå att det är livsmedelsföretagens fel, att detta med akrylamid är ett växande problem, att man inte skall äta vare sig det ena eller det andra, etc.

Akrylamid är en kemisk substans som bildas helt naturligt, genom maillardreaktioner, vid upphettning (rostning, stekning, bakning, etc) av främst stärkelserika livsmedel såsom potatis, grödor, bröd, majs, nötter, torkad frukt, kaffe*, m.fl.  Mer precist är det aminosyran asparagin som, i närvaro av socker och värme, reagerar med stärkelse.  Vi har med andra ord levt med akrylamid sedan den första gången människan tillagade mat…

*Såg en schweizisk undersökning som visade att – i medeltal – hela 36% av en schweizares akrylamidintag kommer från från kaffe, detta samtidigt som kaffe knappt nämns i dom svenska tidningarna…  Märkligt!  Se dom två graferna nedan.

image  image

Maillardreaktioner, och dess resulterande kemiska substanser (inkl akrylamid), är varken farligare (eller ens vanligare) nu än förr.  Förr tillagade man maten på öppna eldar, använde gamla vedeldade ugnar, etc.  Metoder där även rökgaserna gav sitt bidrag i maten med ytterligare kemiska substanser.

Nä!, Brödet, chipsen, flingorna, pommes’en, köttet, nötterna, kaffet, m.fl. har inte blivit farligare.  Det är väl snarare i så fall kostvanorna som förändrats mot det sämre.  Ät varierat, de flesta livsmedel innehåller farliga kemiska ämnen, så minimerar du riskerna… 

Och ni som röker behöver inte bry er alls om halterna i livsmedel då cigarettrökning ger hela tre gånger så höga blodnivåer av akrylamid än vad man får genom kosten.

Dessutom så jämför dom med gränsvärdet för dricksvatten som alltid sätts extremt lågt då det liksom ingår (och använts) till allt annat.  Med en sådan referens så kan ju man inte äta någonting…

Sannolikt så beror denna nyfokusering på att en forskningsgrupp på Livsmedelsverket äskar nya bidrag.  Så cynisk är iallafall jag…

DN – Nya varningar för akrylamid i maten.

1 kommentar

Filed under Allmänt

One response to “Vargen kommer…  (akrylamid i livsmedel)

  1. Mattias

    Fånigt rent ut sagt! Är det någon som fortfarande bryr sig? Hoppas inte det i alla fall. Bra formulerad blogg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s