På tal om Gewurztraminer…

image

Ingen annan druvsort kan ge lika parfymerade och aromatiska viner som Gewurtzraminer.  Fulla med tropisk frukt, blommor och citrus.  Vi ”pratar” exotiskt!, om litchi, rosenblad, apelsinblommor, bergamott, osv.  Muscat, Viognier och Sauvignon Blanc – dom andra s.k. aromatiska druvsorterna – når nästan fram men är ofta blygsamma i jämförelse.

Bäst är man – både individuellt och generellt – i Frankrike och Alsace.  Ingenstans är lägstanivån (ja även högstanivån) så bra som här.  Med producenter som Leon Beyer, Domaine Weinbach, Trimbach, Zind-Humbrecht, m.fl.  så görs här de mest delikat parfymerade exemplaren.  Från torra till söta även om dom allra flesta vinerna ligger någonstans mellan torra till halvtorra, något som går väl ihop med druvans aromatiska profil.

Nja, egentligen gäller beskrivningen ovan klonen (eller snarare klonerna) Gewurztraminer tillhörande druvsorten Savagnin/Traminer.  Se mer under ursprung nedan…

NAMN.
[ NAMNURSPRUNGUTBREDNINGKARAKTÄRISTIK ]

Om vi enbart tittar klonen (klonerna) Gewurztraminer, och alltså inte bryr oss om att Savagnin är samma druvsort (se mer under ursprung nedan), så förekommer en mängd synonymer, däribland:  Tramin Cerveny (SI,CZ), Traminer Aromatico (IT), Traminer Rose (MA,UA), Traminer
Rot (BG), Traminer Roz (RO), Traminac Crveni (HR), Traminer (AU,AT), etc.

URSPRUNG.
[ NAMNURSPRUNGUTBREDNINGKARAKTÄRISTIK ]

Man trodde tills helt nyligen att Gewurztraminer och Savagnin/Traminer var olika druvsorter, om än nära besläktade.  Detta samtidigt som bade Gewurztraminer och Savagnin haft Traminer som synonym.  DNA forskning har dock visat att Savagnin/Traminer, Gewurztraminer i Alsace och Italien, Traminer Aromatico i Italien, och Traminer (Traminer Weisser) i Tyskland har så små genetiska skillnader (”mindre klonala variationer”) att de alla är kloner av en och samma druvsort…  Rörigt är ju liksom bara förnamnet.
 
Dessutom så trodde man länge* att (Gewurz)traminer härrörde från den lilla Italienska staden Tramin, men genom att följa släktskap (avkommor) med just DNA teknik tyder allt på att Traminer snarare har sitt ursprung från någonstans i antingen sydvästra Tyskland eller nordöstra Frankrike.  Detta stöds av den historiska dokumentation som går att uppbringa, exempelvis så finns inte druvan bekräftad i Norra Italien före 1800-talet.  Den geneteiska skillnaden som ändå förekommer mellan Gewürztraminer och Savagning/traminer, exempelvis färgskillnaden, har uppkommit genom två huvudsakliga mutationer, Gewurztraminer är nämligen en ”aromatisk” mutation av Traminer Rot som i sin tur är en färgmutation av Traminer Weiss.

*Länge?  När jag skriver detta står det exempelvis på systembolagets hemsida;  ”Gewurztraminer kommer ursprungligen från Alto Adige i norra Italien.  I dag förknippas druvan ofta med Alsace i nordöstra Frankrike.”

Savagnin kan själv vara avkomma från ”vildrankor” (men något sådant släktskap har ännu inte kunnat påvisas) eller från Pinot som ena föräldern.  Man vet nämligen såpass mycket som att Pinot antingen är förälder eller avkomma.  Savagnin är även förälder till en mängd druvsorter däribland både Chenin Blanc och Sauvignon Blanc.  Savagnin är därmed ”farfar” till självaste Cabernet Sauvignon.  Hur som helst så är Savagnin/Traminer en av våra äldsta druvsorter och en av de tidigaste dokumentationen är från Tyskland 1482, benämningen Gewurztraminer dyker upp först tidigt 1800-tal i Rheingau.  [Ref. 2]

Alltså:
Gewurztraminer = Savagnin/Traminer

UTBREDNING.
[ NAMNURSPRUNGUTBREDNINGKARAKTÄRISTIK ]

Gewurztraminer är världens 53’dje mest odlade druvsort (den 26’de mest odlade gröna).  Statistiken brister såtillvida att data för Gewurztraminer för Tyskland saknades i sammanställningen.  Har själv därför lagt till data för Tyskland för år 2010, då Traminer (Gewurztraminer) stod för runt 0.8% av den uppodlade arealen.  Dessutom så är inte Savagnin med i uppräkningen nedan trots att det alltså är samma druvsort.

Annars så är det i Frankrike och Alsace där druvan kanske gör allra bäst ifrån sig.  Hela 19% av den uppodlade arealen i Alsace upptas av av druvsorten som där ligger ”2:a” efter Riesling.

Gewürztraminer per uppodlad areal i världen 2010.
Land: Areal [ha] [%]
Frankrike 3 083 21,6
(Moldavien 2 731 19,1)
Italien 1 408 10,4
USA 1 144 8,0
(Ukraina 961 6,7)
Tyskland 865 6,1
(Bulgarien 747 5,2)
(Tjeckoslovakien 601 4,2)
Kanada 404 2,8
(Rumänien 385 2,7)
Chile 316 2,2
Nya Zeeland 311 2,2
Österrike 309 2,2
Övriga 1 004 13,1
Totalt: 14 269

[Ref. 2]

KARAKTÄRSTIK (VIN).
[ NAMNURSPRUNGUTBREDNINGKARAKTÄRISTIK ]

Gewurztraminerviner karaktäriseras av låg syra, kryddighet, blommighet (rosor), citrusfrukt (mandarin, apelsin, bergamott, m.fl.), päron, fläder, honung, och inte minst tropisk frukt, främst litchi.  Vinerna är (i likhet med Riesling) generellt varken fatade/ekade eller malolaktiskt jästa.  Vinerna är därför ALDRIG smöriga.  Gewurztraminer får dessutom lätt en hög alkoholhalt och många viner har en tydlig sötma (off-dry).

”Aromkemiskt” innehåll då?  Gewurtzraminer har, i likhet med Riesling och Muscat, mycket sk monoterpener att tacka för sin karaktäristik, men även alkoholer och estrar är viktiga.  Terpener såsom linalool, citronellol, geraniol och nerol bidrar med blommighet, citrus och, när det gäller åtminstone linalool även med kryddighet.  Dessutom så bidrar 2-fenyletanol och fenyletylacetat med framförallt honungston, fenyletylacetat även med päron, cis-rosoxid (också en terpen) med blommighet och (inte minst) litchi, 4-vinylguaiacol med kryddighet tillsammans med redan nämnda linalool.  Generellt är även innehållet av estrar högre än vad som förekommer i viner på exempelvis Riesling, Chardonnay, Sauvignon Bland och de gröna ”Pinotdruvorna”.  [Ref. 3]

Obs! att det inte är samma kemiska substans(er) som ger kryddigheten hos Gewurztraminer som för Syrah respektive Grüner Veltliner, där den ges av sesquiterpenen rotundon.

terpener3

Litchi då?  Faktum är att Gewurztraminer delar 12 av dom viktigaste aromkomponenter med just litchifrukt däribland;  cis-rosoxid, beta-damascenone, linalool, furaneol, etylhexanoat och geraniol.  cis-Rosoxiden är dessutom den enskilda mest viktiga aromkomponenten i både Gewurztraminer och litchi, åtminstone så uppvisar substansen den starkaste aromaktivteten (OAV-odor activity value), i båda ”produkterna”.  Kanske inte så konstigt att Gewurz’er luktar och smakar litchi alltså…  [Ref. 4]

”Förväxlingsdruvor”, dvs druvor som man (åtminstone jag) lätt förväxlar, med Gewurztraminer är;  Muscat och Viognier.

Referenser:
1. J Robinson et al., ”Wine Grapes: A complete guide to 1,368 vine varieties, including their origins and flavours”, 2012, ISBN 9781846144462.
2. Kym Anderson – ”Which Winegrape Varieties are Grown Where?”, ISBN 978-1-922064-67-7, Wine Economics Research Centre.
3. Vilanova et al., ”Determination of Odorants in Varietal Wines from International Grape Cultivars (Vitis vinífera) Grown in NW Spain”, S Afr J Enol Vitic, 2013, Vol34, No2, 212-222.
4. Ong PK och Acree TE,”Similarities in the aroma chemistry of Gewürztraminer variety wines and lychee (Litchi chinesis sonn.) fruit.”, J Agric Food Chem, 1999, Feb47(2), 665-70.

6 kommentarer

Under Allmänt, Arom-/smakämnen, Druvor, Statistik

6 svar till “På tal om Gewurztraminer…

 1. Ake

  Oerhört intressant. Men är inte Savagnin i Jura mycket mindre aromatisk än Gewurz? Innehåller denna klon också alla dessa terpener, tro? Mindre mängd av dem?

  • just så det är. Gewurz är mer färgad (”en mutation”) och mer aromatisk (”en mutation”), detta förutom att det även finns olika kloner inom Gewurz…

   ”Gewurztraminer är nämligen en ”aromatisk” mutation av Traminer Rot som i sin tur är en färgmutation av Traminer Weiss.”

 2. Ping: På tal om Sauvignon Blanc… | vininfo.nu

 3. Ping: På tal om Mourvèdre | vininfo.nu

 4. Ping: På tal om Chenin Blanc… | vininfo.nu

 5. Ping: På tal om Cabernet Franc | vininfo.nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s