Skelett i garderoben…

Vinrankan, druvsorterna, vinet, vintillverkningen, etc.   Det forskas mycket kring vin och växten är kanske den allra mest ”sönderanalyserade”.   Det finns ingen enskild växt, eller livsmedel, som har så många universitet och forskningsstationer ”knutna” till sig som ”vinet”.   Vinrankan (och mer specifikt druvsorten Pinot) är faktiskt den första frukt där man kartlade hela arvsmassan [Ref.1].   Runt 30 000 gener blev det vilket är avsevärt mer än vad människan har med sina 20 000-25 000.
 
Hur som helst så har det dom senaste 20-30 åren sprutat ut nya rön och då inte minst kring druvsorter, deras släktskap och inte minst ursprung.   Rön som många vinskribenter (och vinjournalister) tar god tid på sig att ta till sig.   Stötte på detta så sent som i helgen då jag läste om Sangiovese och – den gamla ”sanningen” – att druvan ”tämjts” av Etruskerna och att ursprunget – också gammal sanning – skulle vara Emilia-Romagna i Norra Italien.   Detta alltså i en ny bok.   Herregud, söker man som författare inte efter ny kunskap/fakta?   Man bara undrar…
 
Likadant så har jag för flera år sedan – till två svenska skribenter – påpekat felaktigheter vid beskrivningar av Syrahdruvans urprung, där båda skrev om mellersta östern och tydligt inte var pålästa på druvan och dom rön som faktiskt finns därute för alla att läsa.
 
Nedanstående är dom svar jag fick i retur (obs! av två ansedda svenska vinskribenter):
 
Hej och tack för ditt vänliga brev.   Kan bara konstatera att ett flertal andra vinboks- och artikelförfattare är lika genant okunniga som jag, exempelvis Jancis Robinson, Hugh Jonson m fl.   Jag har uppenbarligen inte tagit del av den nya forskning du nämner och kan bara hänvisa till är en enkel människa och inte en uppslagsbok.   Trots nästan 30 års erfarenhet som vininformatör och vinskribent känner jag mig nu helt otillräknelig och ska genast gå och skjuta mig en kula för pannan.   det borde lämna fältet fritt för dig och andra besserwissers…” – mailsvar erhållit 2002.   Trevligt svar är ju bara ”förnamnet”.  Mailade vidare svaret till den ansvariga utgivaren och fick sent omsider en ursäkt…
 
Jag och bl.a. Jancis Robinson anser att Mellersta Österns Shiraz-variant är överlägset mer underhållande än din DNA -version.   Ursäkta om jag gjorde dig upprörd.   Bra vin är i själva verket mer kärlek – än vetenskap.” – mailsvar erhållit 2005.   Ett svar som antyder att vinskribenten är insatt i fakta men ändå inte bryr sig om den.   Kan man överhuvudtaget lita på något som han skriver?
 
Obs! att redan 1999 i The Oxford Companion to Wine (2ed) så skrev Jancis Robinson om dom nya rönen och det franska ursprunget.   Men visst slår dom bara i gamla böcker när dom skriver sina nya artiklar så…
 
Vilka dom ödmjuka och begåvade vinskribenterna är kan ni ju gissa på?
 
Sangiovese då?  Idag vet man dels att Sangiovese är en avkomma (naturlig korsning) mellan Toskanadruvan Ciliegiolo och Kalabriendruvan Calabrese di Montenuovo, och dels att korsningen troligare ha skett i södra Italien, än i mellersta.  Detta då man genom att man hittat andra avkommor/släktingar från bägge druvsorterna i just Kalabrien vilket visar på en historisk närvaro och dessutom troligt ursprung. [Ref.2]  Robinson et.al. skriver i ”sitt” druvuppslagsverk ”As a consequence, both Calabrese di Montenuovo and possibly Sangiovese are most likely of southern Italian origin, whence Sangiovese later spread to Toscana…” [ref.3]

Ref.1. ”The grapevine genome sequence suggests ancestral hexaploidization in major angiosperm phyla”, Nature 449, 463-467, 2007.
Ref.2. ”Vouillamoz et.al., ”The parantage of Sangiovese, the most important Italian wine grape”, Vitis 46 (1), 19-22, 2007.
Ref.3. Robinson et.al., ”Wine Grapes: A complete guide to 1,368 vine varieties, including their origins and flavours”, 2012, ISBN 9781846144462.

Annonser

2 kommentarer

Filed under Allmänt

2 responses to “Skelett i garderoben…

  1. Hallå där, vi vill ha namn! 🙂 Eller åtminstone initialer. Det ena av dina svar har jag för mig kommer från B.F., känd från en privat TV-kanal som delar ut solar. Men vem är den andra? Och är den nyutkomna boken svensk?

  2. Förstår ”suget”…, men har inte tänkt att avslöja dom. Inläggen var med som exempel på att inte vara pålästa och uppdaterade… Dessutom så fick jag för första inlägget en ursäkt publicerad i tidningen. Ursäkt och ursäkt förresten, mer av en rättelse, men också ett ursäktsmail hem. Mao, så är ärendet ”avklarat”. Andra inlägget är mkt riktigt BF.

    När det gäller Sangiovese och dess ursprung så är boken inte svensk. Men även på Vinjournalen står det idag ”Den mycket populära druvan sangiovese tros ha sitt ursprung i Toscana eller den angränsande regionen Emilien-Romagna.”.

    Ett annat exempel, på okunskap och dålig uppdatering, är att den sk. tungkartan med smakzonerna lever kvar. Ett exempel är WSET’s litteratur…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s