Bergamott (Citrus bergamia).

bergamotBergamott är en hybrid mellan pomerans (Citrus aurantium) och Limett (Citrus limetta) och härrör från Italien som fortfarande står för närmare 80% av världsproduktionen.

Bergamott och dess olja används som smaksättning av te (Earl grey), godis (exempelvis marmeladkonfekt), likörer och inte minst i snus (General och dess kopior).  Wikipedia skriver ”In Sweden and Norway, bergamot is a very common flavourant in snus, a smokeless tobacco product”.  Ett stort användningsområde är som aromkomponent inom parfymindustrin.  Själva frukten som sådan anses vara oätbar och är sur som citron och mer bitter än grapefrukt.  Men det lär väl finnas sådana som äter den ändå…

Frukten har fått sitt man från byn Bergamo i Lombardiet (Italien) som anses vara ursprunget även om det sägs att självaste Christoffer Columbus tog med sig ett träd från kanarieöarna till Italien.  Oljan är känd från så tidigt som 1400-talet och redan då användes det som ingrediens i te och parfym.  Dessutom har juicen använts som naturmedicin för behandling av Malaria.

Bergamott innehåller små mängder av substansen bergapten (5-metoxipsoralen) som har en ”fototoxisk” effekt och kan göra huden ljuskänslig samt misstänks vara cancerogen.  Det finns bergaptenfri bergamottolja.

Bergamottolja (kallpressad) innehåller annars minst 100-talet flyktiga kemiska ämnen, varav 55 st är identifierade och karaktäriserade.  Av dessa så har man valt ut – genom sensorisk analys – de viktigaste aromämnena (blev 12 st) när det gäller att få fram autentisk bergamottkaraktär.

1. Limonen 37% – frisk, kylande, mintig
2. Linalylacetat 30% – bergamott, blommig
3. Linalool 8.8% – blommig, fruktig, söt
4. γ –Terpinen 6.8% – oljig, rökig
5. β-Pinen 6.2% – grön, söt
6. Neral 0.19% – citron, syrlig
7. Geranial 0.27% – frisk, mintig
8. Geraniol 0.07% – bergamott, grön, syrlig
9. (Z)-Limonenoxid 0.02% – bergamott, grön
10. (E)-Limonenoxid 0.02% – citrus, söt
11. (Z)-β-Ocimen 0.02% – grön, kryddig
12. Decanal 0.03% – bergamott, örtig

Intressant är att de flesta av substanserna är sk. monoterpener, även om dom även kan delas in i andra klasser också. Detta gäller även limonen och dess ”derivat” som är sk. cykliska terpener.

bergamotstruktruer

Källor:
Masayoshi Sawamura et al., “Characteristic odour components of bergamot (Citrus bergamia Risso) essential oil”, Flavour Fragr. J. 2006; 21: 609–615.

Vin då?  Bergamottkaraktär återfinns framförallt i viner gjorda på Muscat och Gewurtztraminer, men karaktären är också känd för att finnas i viner gjorda på den blå druvan Touriga Nacional.  ”High quality Touriga Nacional wines are characterised by a fruity-citric aroma described as sweet and of fresh citrus, evoking the bergamot fruit”.  Dessutom så har man visat att just Touriga Nacional ofta innehåller Linalool och Linalylacetat i halter där det slår igenom på arom och smak.  Inget jag har känt själv men känner att jag måste utforska Touriga vidare.  Gäller bara att försöka hitta viner med ”noten” vilket är lite svårt då vårat statliga bolag sällan använder bergamott som smakord.
 
Källor:
Ferreira et al., ”Identification of key odorants related with high quality Touriga Nacional wine”, Development in Food Science, Vol 43, 217-220, 2006.
De Pinho et al., ”Further insights into the floral character of Touriga Nacional wines”, J Food Sci. Aug 72(6), S396-401, 2007.
Symington et al., ”Industrial Trials Modulating Touriga Nacional Aroma Tipicity” – 34th World Congress of Vine & Wine, June 22-25, 2011.

Touriga Nacional?  Världens 67’de mest odlade druvsort (10 435 ha, 2010) och odlas nästintill bara i ursprungslandet Portugal där den är landets 4’de mest odlade druvsort (10 175 ha) efter Tempranillo, Touriga Franca och Castelao.  Dessutom så är Touriga Nacional portugals ”främsta” druvsort och gör bäst ifrån sig i Dourodalen och då inte minst i dom röda portvinerna.
 
GeneralSnus då?  Redan 1866 skapade snusfabrikören Johan A Boman det perfekta sunset genom att smaksätta tobak med bergamottolja.  Detta blev Generalsnus, ett snus som – efter 150 år – fortfarande finns kvar – om än förfinat – och som gjort att bergamott kanske är den mest spridda snuskaraktären (efter möjligtvis mint).  Alla snustillverkare av rang har en ”bergamott’ig” produkt, men det finns bara ett original…
 

Lämna en kommentar

Filed under Allmänt, Arom-/smakämnen, Druvor, Naturvetenskap, snus, Tobak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s