Skamlig skatt…

02_Strong_Slim_Portion_SnusNu vid årsskiftet så höjdes skatten på tobak och (förstås!) även på snus.

Det är SKAMLIGT att skatten höjs mer på det väsentligt mindre skadliga snuset än på cigaretter.

Hur konstigt det än låter så höjdes nämligen skatten på snus med 12% mot närmare 7% mot cigaretter.  Skillnaden för att man riskerar smuggling med cigaretter.  Resultatet blev att det nu är förhållandevis mer ekonomiskt att röka farliga cigaretter än att använda det ofarligare alternativet snus.  Galet är bara förnamnet!

Men så har vi ju också valt fram tämligen förnuftbefriade politiker.  Politiker som inte verkar bry sig om att undersökning, efter undersökning, visar att snus är betydligt mindre skadligt än ett bruk där man andas in förbränningsgaser.

Professor Robert Nilsson (institutionen för genetik, mikrobiologi och toxikologi, Stockholms universitet) i en debattartikel i Dagens Medicin:  ”Från ett molekylärbiologiskt perspektiv saknar således hypotesen att svenskt snus utgör en betydelsefull cancerrisk biologisk trovärdighet.  En nyligen genomförd samlad analys av samtliga epidemiologiska studier på området ger stöd för denna slutsats.
Ref.: Dagens Mecicin – Snus bör inte klassas som cancerrisk.
 
Se även:
SvD – Skattechock på snus ger fler rökare.
Läkartidningen – Snuset placeras oförtjänt i skamvrån.

———————–

En snusare som snusar 1 dosa om dagen á 39 kronor betalar drygt 18 kronor per dag i skatt till staten (tobaks- och mervärdesskatt) vilket blir runt 6 600 kronor per år.  Finns ingen statistik som visar på att snusare kostar samhället massa pengar i form av sjukvård, tidigare död, etc, så m.a.o. så bidrar snusare mer till välfärden än icke snusare.

Anders Borg (om någon kommer ihåg honom?) sa själv i en kommentar ungefär så här ”Jag tror att snusare, …, inser att det är viktigt att vi kan utbilda unga människor”.  Visst är det viktigt – det förstår väl vem som helst – men VARFÖR skall snusare ”subventionera” välfärden mer än andra?

Lämna en kommentar

Under Allmänt, snus, Tobak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s