Munskänkarnas 2-betygsprov 2015.

Tidigare idag (2015-03-21) gick Munskänkarnas 2-betygprov av stapeln, uppdelade på en teoritenta och en praktisk provning.

Teoritentan var som alltid uppdelat på tre delar, en första del (45p) med kryssfrågor där man helt sonika kryssar i rätt svar bland fyra alternativ, en skrivdel (30p) där man med text svarar på frågor, och en fördjupningsdel (10p).  Tror att tentan för dom flesta bedömdes som svår, och detta gäller även undertecknad.  Del 3, fördjupningsdelen, handlade nämligen uteslutande om Österrike och omfattade frågor kring vinregioner/distrikt, mest odlade druvsorter och vinlagen.  Inte så konstigt kanske då Niederösterreich valts till årets vinort 2015 av just Munskänkarna.  Taktikerna som har läst på lite extra på Österrike är dom lyckligt lottade den här gången…

Exempel på tre frågor från fördjupningsdelen:
Vilken är Österrikes mest odlade gröna resp. blå druvsort? (1p)
Vilka prädikat ingår i Prädikatswein? (2p)
Vad innebär den österrikiska klassificeringen DAC? (2p)

Den praktiska delen består av 7 viner uppdelade på 3 vita och 4 röda viner där man skall ”gissa” druvsort (2p), följt av land (1p) och vinregion (1p).  Man får ange ett 1’sta och ett 2’a alternativ, där 2’a alternativen ger halva poängen.  Maxpoängen blir sålunda 21p.

Vita vinerna:

Sancerre Les Pierris 2013 (2259, 136:-).
Sauvignon Blanc, Frankrike, Loire.
Tentans lättaste vin och det vin som jag förutsätter att dom flesta klarar.
Småaromatiskt till aromatiskt, fläder och lime i aromen. Hög syra, torrt med viss bitterhet. Fläder och lime återkommer i smaken. Borde kunna vara lätt att ta, och då även det franska ursprunget…

Bründlmayer Grüner Veltliner 2013 (2910, 131:-).
Grüner Veltliner, Österrike, Niederösterreich.
Även här kommer årets vinort in i tentan i form av Österrikes i särklass mest odlade druvsort, Grüner Veltliner.
Dammig arom med lite krutrök, äpple och päron. Låg till medlelhög syra med päron och äpple i smaken. Visst viss kryddighet, men jag vet ju också vad det är för vin. Kan kanske tas för Pinot Gris…

Buena Vista Chardonnay 2013 (6240, 152:-).
Chardonnay, USA, Kalifornien.
Fat, smör och vanilj, men även äpple och nötighet, i aromen som pekar klart mot Chardonnay. Fyllig smak med massa fat, tropisk frukt åt ananas, och majs. Visköst. Rostade nötter i eftersmaken. Här borde man gissa Chadonnay…

Röda vinerna:

Saint Clair Pinot Noir 2013 (16015, 111:-).
Pinot Noir, Nya Zeeland, Marlborough.
Ljust rött, genomskinlig, med blå kant. Massor av röda bär och sandelträ. Bären åt koncentrerad jordgubbssaft men även lite svarta vinbär som kan förbrylla… I smaken så återfinns röda bär åt jordgubbshållet. Mer bittert än strävt och helt torrt. Borde vara Pinot Noir för de flesta…

Delas Crozes-Hermitage Les Launes 2012 (2800, 141:-).
Syrah, Frankrike, Rhône.
Mörka bär, bläckigt och lite chark skvallrar om Syrah. Därutöver en tydlig vaniljton som även återkommer i smaken. Örtig eftersmak. Men doften är Syrah!, så dom flesta plockar nog även denna…

Baron de Ley Reserva 2010 (2525, 110:-).
Tempranillo, Spanien, Rioja.
Mogen doft med trä, något stall och tobak. Uns viol och kanske även dill… Fylligt, strävt och gott. Skulle kunna tänka mig att man gissar på just Rioja eller Södra Rhône… Tentans godaste vin!!!

Helderberg Cabernet Sauvignon 2013 (2039, 101:-).
Cabernet Sauvignon, Sydafrika, Coastal Region.
Rök och bränt åt gummihållet. Sydafrika och kanske t.o.m. Pinotage i aromen. Men visst jag, som vet vad det är, känner även paprika. Strävt!! och rostat i smaken. Vinet har även den ”däringa” svalkan som man brukar återfinna i Cabernet’er, men det här vinet är nog svårt… Och kom inte och säg annat än att Sydafrikanska viner ”allt som oftast” har en påtaglig rökighet mot gummi och/eller kaffe…

Lämna en kommentar

Filed under Allmänt, Munskänkarna, Viner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s