Livsmedelsverket talar i ”tungor” om saltet…

saltUnder ett seminarium på SIK (The Swedish Institute for Food and Biotechnology) i oktober i fjol så hölls bl.a. ett föredrag kring hälsorisker kring för högt saltintag.  Ett föredrag som förutsatte att vi äter för mycket salt och hur vi skulle kunna sänka saltintaget.  Detta två månader efter att den största undersökningen hitintills i sitt slag (18 länder och över 100000 personer) publicerats i New England Journal of Medicine, en undersökning som – om något – visar att vi har ett optimalt saltintag i Sverige.  Professor i Medicin, Annika Rosengren, skrev i samband med att studien presenterades ”Det finns mycket litet vetenskapligt stöd för att sänka saltintaget till en nivå där få svenskar ligger idag.  Samtidigt är en hög konsumtion fortfarande förknippad med ökad risk, både för högt blodtryck och för hjärtkärlsjukdom”.

Redan på föreläsningen i Oktober så hörde vi av föreläsaren att Livsmedelsverket hade en kampanj klar som skulle förmå svenskar att minska saltintaget, en kampanj som grundar sig på äldre mindre tillförlitliga forskningsresultat från väsentligt mindre undersökningar.  Föreläsaren hann förresten inte mer än börja sin föreläsning innan han fick ”mothugg” av en amerikansk professor som frågasatte behovet av att sänka saltintaget…

PURE-studien visar att det är lägst risk för kardiovaskulära händelser och dödsfall bland dem som konsumerar måttliga saltmängder, motsvarande det svenska intaget, och risken ökar både över och under det intervallet.

Och nu är alltså vårat livsmedelsverk igång med sin kampanj, som enligt senaste rönen, riskerar att ge mer ohälsa snarare än tvärtom…

Dessutom så använder man sig av skrämselpropaganda såsom ”Fler svenskar dör av för mycket salt i maten än i trafikolyckor”.

[N. Engl. J. Med. 2014; 371:601-611]
[N. Engl. J. Med 2014; 371:612-623]
[N. Engl. J. Med 2014; 371:818-827]

Länkar:
GU – Studie ifrågasätter rekommenderat dagligt saltintag.
Läkartidningen – Saltintag kan vara för lågt.
Dagens Medicin – Faran med svenskarnas saltintag tonas ner i stor studie.
DN – Karin Bojs: Råden om mindre salt kan vara onödiga.

Lämna en kommentar

Filed under Allmänt, Artikelkommentar, Livsmedelstillsatser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s