Alkohol ger INTE cancer…

Drick vin på semestern och bekymra er inte över medias desinformation.

image

Flera medier varnar så här års för alkoholens möjliga skador och Göteborgsposten kan förstås inte vara sämre.  Tyvärr så för dom dels skrämselpropaganda och dels så slår dom ihop alla alkoholhaltiga drycker som den FARLIGA alkoholen.

GP skrev exempelvis i en artikel den 3 juli ”Den lilla skyddseffekt alkohol ger mot hjärt- och kärlsjukdomar gäller inte alls när det handlar om cancer, så all konsumtion är problematisk.

Att det skulle vara en allmän ”sanning” att alkohol ger cancer är allt annat än sant, detta då det finns vetenskapliga belägg för att man måste upp i vissa nivåer för att man skall se en ökad dödlighet i cancer, medan låga nivåer snarare ger en lägre dödlighet (jämfört med om man inte dricker någon alkohol alls).  En sammanställning av ALLA ”relevanta” epidemiologiska undersökningar som gjorts på området (fram till och med april 2012) publicerades i Annals of Oncology 2013.  Man skriver i slutsatsen bl.a. ”In summary, this meta-analysis shows a J-shaped relationship between alcohol consumption and all cancer mortality, which confirms the health hazards of heavy drinking(≥50 g/day) and benefits of light drinking (≤12.5 g/day).  As for the gender-specific dose–risk relation, special attention should be paid to the impact of heavy drinking in females.”.

[Jin M, Cai S, Guo J, Zhu Y, Li M, et al. ”Alcohol drinking and all cancer mortality: a meta-analysis”. Annals of Oncology 2013; 24:807–816.]

En annan tidigare dansk ”studie” som jämför olika alkoholhaltiga drycker visar dessutom på stora skillnader mellan vin, öl och starksprit.

[Gronbaek M, et al., ”Type of Alcohol Consumed and Mortality from All Causes, Coronary Heart Disease, and Cancer”, Ann. intern. med., 133, 411-419, 2000.]

Dock, drick med måtta…

Själva har vi (min fru och jag) delat ungefär lika på fyra flaskor vin vår första semestervecka vilket innebär (högt räknat) att vi druckit ungefär 22 g/dag (per person).  Lite för mycket enligt ovan men tittar man på total dödlighet (inräknat även hjärt- och kärlsjukdomar) så har vi ändå förlängt våra liv något…

[Di Castelnuovo et al., ”Alcohol Dosing and Total Mortality in Men and Women”, Arch Intern Med., 2006, 166, 2437-2445.]

3 kommentarer

Under Allmänt, Artikelkommentar, Hälsa, Naturvetenskap

3 svar till “Alkohol ger INTE cancer…

  1. Det är som bekant den svenska nykterhetsrörelsen som närmast har monopol på att sprida budskap om sambandet mellan alkohol och hälsa i detta land. Eftersom ett vetenskapligt språkbruk ökar trovärdigheten hos ens budskap, även om man är en ideologisk propagandaorganisation (en gång grundad med religiösa förtecken), så gör man på detta sätt: alla rapporter m.m. som stödjer ens åsikter basuneras ut, medan de som inte stödjer dem förtigs. Detta är inte värre än hur politiska partier och andra lobbyorganisationer agerar, men det har ju inte så mycket med hederlighet eller egentlig vetenskap att göra.

    Eftersom totalkonsumtionsmodellen är en av de ideologiska grundbultarna måste man hävda att allt alkoholbruk (oavsett typ av dryck och mängd) är skadligt, annars faller hela modellen ihop. Med en J-kurva som genomsnittlig risk för en enskild konsument på ”mikronivå”, går det inte att få till en ungefär linjär totalriskkurva på ”makronivå” med mindre än att göra en hel del rätt extrema antaganden om hur konsumtionen fördelas. Cancer är då ett större ”hopp” för totalkonsumtionspropagandisterna än hjärt-kärlsjukdom (där J-kurvan väl är mer vedertagen), och varje påståenden om hälsosamma ämnen i vin är livsfarliga för dem.

  2. Ping: Om vin, sjukdomar och långt leverne… | vininfo.nu

  3. Ping: Äpplen och päron, alkohol och cancer… | vininfo.nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s