Vinterrorism, eller bara fransk galenskap…

cravComité régional d’action viticole (CRAV), eller Comité d’action viticole (CAV), är en sydfransk ”terrorgrupp” som består av radikala vinproducenter.  CRAV som bildats någon gång runt 1975 har tagit på sig mängder med aktioner mot etablissemanget, exempelvis i form av sprängladdningar mot myndigheter och affärer, uppeldning av bilar, och inte minst förstörelse av ”utländskt” vin.  Man motarbetar även utländska etableringar i regionen.

Även om CRAV bildades runt 1975, anses ”rötterna” gå tillbaka till 1907’s vinrevolt i Languedoc.  En vinrevolt som var resultatet av missnöje med ”dåliga” skördar (stora skördar av druvmaterial som gav dåligt vin), hårdare beskattning och kraftigt sjunkande priser på druvor.  På den här tiden så köptes majoriteten av produktionen upp av köpmän som även importerade mängder med druvsaft (och viner) från bl.a. Algeriet och bokstavligen förfalskade viner från området.  Majoriteten av befolkningen var arbetslösa vilket orsakade att fattigdom och t.o.m. svält bredde ut sig.  Revoltens förgrundsfigur Marcellin Albert fick igång en massiv proteströrelse som gick ifrån att bestå av några missnöjda bönder, och fredliga sjungande tåg, till att omfatta 100 000 tusentals människor som kräver separatism och revolution.  Polis och militär (30 tal regimenten) slog hårdhänt ner upproret i något som kan liknas med ett blodbad.  Revolten smittade av sig och anses bl.a. varit bidragande till revolterna i Champagne några år senare.  Marcellin själv dog utfryst och utfattig 1921.

CRAV’s aktiviteter har varit fokuserade till regionen Languedoc som också är den region som haft mest problem den förändring som vinnäringen med nödvändighet genomgått (och genomgår) mot mindre och mer kvalitativ produktion.  Detta inte minst p.g.a. lägre inhemsk efterfrågan på vardagsviner.  Ett förändringsarbete som framförallt har varit svårt för många mindre producenter och som just gett upphov till protester, varav några mer våldsamma.  CRAV kräver bl.a. någon form av punktbeskattning av importerade viner något som är en omöjlighet med tanke på EU samarbetet.

comite-d-actionSenaste sprängattentatet skedde den 17 juli 2013 då en bomb sprängdes utanför socialistpartiets lokaler i Carcassone där man också hade skrivet slagord mot den franska jordbruksministern Stéphane Le Foll.

Den utmärkta dokumentärfilmen Mondovino från 2004 berör ämnet och inte minst är Mas de Daumas Gassac’s gamla ”räv” Aime Guibert underhållande och dessutom misstänkt sympatisör med just CRAV.  Guibert: ”Each bottle of American and Australian wine that lands in Europe is a bomb targeted at the heart of our rich European culture”.

Fransmän vet hur man skall protestera…

Läs mer:
Ny Teknik – Den stora franska vinbataljen 1907.
Tim Atkin – Wine terrorism: meet the CRAV.
IMDb – Mondovino.

4 kommentarer

Under Allmänt, Historia, Vinprofiler

4 svar till “Vinterrorism, eller bara fransk galenskap…

 1. ”Each bottle of American and Australian wine that lands in Europe is a bomb targeted at the heart of our rich European culture”

  Smaka på den frasen en stund. Snacka om nationalistisk reflex, stöveltrampet följer inte långt därefter.
  Frihandel och öppenhet är melodin, kan man inte stå emot ”utländskt” influx utan skyddstullar kan man dra åt helvete.

  Dessutom, när jag såg ”Mondovino” på Zita tillsammans med ett gäng antiglobaliseringsmotståndsaktivister skrattade vi på lite olika ställen…

 2. Tack för ditt härliga svar! Alla är vi olika och jag håller med dig nästan helt. På samma sätt som med att jag gillar att vi alla är olika så gillar jag att länder, maten, kulturen, vinerna, etc är olika. Att man kan hitta särdrag i vad det än må vara som för den invigde kan avslöja någon/något form av ursprung. Det är både roligt och tråkigt att jag har två danska krogar i min närhet som serverar smørrebrød. En upplevelse mindre med att åka till Köpenhamn. Globalisering, frihandel, öppenhet, effektivisering, etc, bidrar till att sudda ut skillnader, bidrar till att en Cabernet mer och mer tenderar att smaka likadant oavsett ursprung. Särarter suddas liksom ut, lite på samma sätt som ”svenskaliseringen” (nationell TV, omflyttning, etc) suddar ut våra dialekter. Globaliseringen är här för att stanna men jag tycker alltså inte bara den är av godo. Sedan finns det ju extremister och käre Aime Guibert är ju tydligt en sådan.

  • Man undrar lite vad froggarna är rädda för? De har ju alla ess i handen, Bordeaux, Bourgogne & Champagne utgör ju basen i hela vinvärlden – alla satelliter däromkring åker snålskjuts på fördomar & förväntningar hos konsumenten. De borde inte oroa sig för intryck, bejaka istället mångfalden och lär dig av vad andra an åstadkomma. Jag blir så trött på franska bönder…

 3. Mondovino är en intressant men extremt tendentiös film. Såvitt jag kan minnas innehåller inte filmen överhuvudtaget inte den främsta förklaringen till den minskade efterfrågan på ”skräpviner” från södra Frankrike, som du själv nämner i inlägget: den minskande inhemska konsumtionen! Samma sak gäller övriga vinproducerande Sydeuropa – konsumtionen per capita har stadigt minskat i producerande länder och ökat i importerande länder.

  De där trångsynta protektionistiska åsikterna blir ju inte mindre genomkorkade när man betänker att Frankrike är en stor nettoexportör av vin! Skulle jänkarna tänka likadant om icke-amerikanska viner (totalbojkott alltså) ligger Frankrike illa till… men så långt tänker väl inte chauvinister utan grundläggande ekonomisk förståelse…

  Frågan är väl i och för sig om CRAV (ibland skrivet CAV, som på en av dina bilder) egentligen är en organisation, eller bara ett ”varumärke” då och då använt av lokala hobbyterrorister. Så det kanske inte är att vänta sig alltför mycket sammanhängande och konsekvent politiskt program. Men nog har kraven varit mer långtgående än bara europeiska tullar på importerat icke-europeiskt vin? Jag har vaga minnen om krav på totalt importförbud (åtminstone till Frankrike) och direkta subventioner till vinproducenterna, och att man gett sig på tankbilar med italienska och spanska viner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s