Sangiovese och Garganega måste ha levt i synd…

…åtminstone så kryllar det av släktingar…
 
Mycket arbete har lagts ner på att hitta ursprunget (dvs ”föräldrarna”) till Sangiovese och Garganega men även deras eventuella släktskap med andra framförallt italienska druvsorter.  Arbete som gett resultat såtillvida att man har hittat ett antal druvsorter som är såpass nära släkt (en generation) att dom antingen är avkommor (mest troligt) eller minst ena föräldern i respektive föräldrapar.  För att fastslå ev. föräldraskap) så måste man nämligen, m.h.a. DNA analys (och s.k. ”genotyping”), hitta två druvsorter för vardera Sangiovese (eller för den delen Garganega) som kan matchas tillräckligt väl (med s.k. mikrosatellitmarkörer) vilket man ännu – till dags dato – har (eller inte har) lyckats med.  Åtminstone är man inte överens…
 
Vecchi Staraz (et.al.) skriver ”Parent–offspring relationships are much more difficult to infer when the pair cannot be identified.  Nevertheless, one parent of ‘Sangiovese’ could be within the identified kin group, but the high genetic similarity revealed between ‘Sangiovese’and its kin group rather suggests sibling relationships…
 
Vouillamaoz (et.al.) föreslog 2004/2007 druvsorterna Ciliegiolo och Calabrese di Montenuovo som föräldrar till Sangiovese, men knappt hade ”skrivmaskinsdammet” hunnit lägga sig förrän nämnda Vecchi Staraz (et.al.) 2007 visade att Ciliegiolo kanske snarare är en avkomma till Sangiovese och den portugisiska druvan Muscat Rouge de Madère.  Något som förstås omöjligjör det omvända då man knappast kan vara både förälder och avkomma samtidigt.  Resultat som delvis bekräftats av Crespan (et.al.) 2008 samtidigt som man hittat ytterliggare släktingar. 
 
Vouillamoz står dock på sig och har kritiserat Vecchi Staraz resultat som mindre tillförlitligt då det är baserat på ett mindre antal mikrosatellitmarkörer, detta samtidigt som den obskyra druvan Muscat Rouge de Madère inte har någon historisk koppling till Italien.  Vouillamoz glömmer då att Veccchi Staraz även visat att Muscat Rouge de Madère troligtvis är avkomma från Muscat à Petits Grains och Toskana druvan Mammolo, vilket väl just är en italiensk koppling om något?  Dessutom publicerade Capriani (et.al.) så sent som 2010 en omfattande genomgång där man bl.a. bekräftade Vecchi Staraz’s resultat.  Observeras kan att utmärkta boken Wine Grapes från 2012 vidmakthåller Vouillamoz hållning men så är han också medförfattare och därför (mer eller mindre) jävig…
 
VIVC (Vitis International Variety Catalog) betecknar dock Ciliegiolo som en avkomma till Sangiovese.  ”Punkt”!
 
[Vecchi Staraz et.al., J. Amer. Soc. Hort. Sci. 132(4):514–524. 2007.]
[Vouillamoz et.al., Vitis 46 (1), 19–22 (2007).]
[Crespan et.al., Vitis 47 (2), 97–104 (2008)]
[Cipriani et.al., Theoretical and Applied Genetics, Vol 121 (8), 1569-1585 (2010).]
[Robinson et.al., Wine Grapes, ISBN 9781846144462.]

 
Alltså:
sangiovese_garganega
[Vecchi Staraz et.al., J. Amer. Soc. Hort. Sci. 132(4):514–524. 2007).]
 
Rörigt, intressant och kul, eller hur?

Läs även:
Fringe Wine – Book Review – Wine Grapes, by Robinson, Harding & Vouillamoz.

Lämna en kommentar

Filed under Allmänt, Druvor, Naturvetenskap

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s