Pepparmint, spearmint och eukalyptus.

peppermintPepparmint (Mentha Piperita)
 
– ört och kryddväxt
– hybrid mellan vattenmint (Mentha Aquatica) och spearmint (Mentha Spicata)
– härrör från Europa men är idag spridd över hela världen.
 
Aktiva substanser är Mentol, Menton, Mentylestrar (Mentylacetat) och även lite Eukalyptol.
 
pepparmintsubstanser
 
Mentol tillverkas syntetiskt eller extraheras från pepparmintsolja (eller andra ”mint oljor”.    Mentol har, förutom sin arom, både en bedövande effekt samtidigt som den motverkar halsirritation.
 
Den kylande effekten uppkommer genom att Mentol påverkar en av kroppens temperatursensorer.  Detta är alltså orsaken till att det känns kallt när den kommer in i näsan (antingen genom att vi andas in den eller genom passagen bak i munhålan).  Wasabi använder sig faktiskt av exakt samma mekanism som när den är stark lätt förväxlas med smak- eller kryddeffekt.
 
Menton däremot ger däremot beska och bitterhet.
 
spearmintSpearmint (Mentha Spicata)
 
– ört och kryddväxt
– kallas ibland för grönmynta.
– naturligt förekommande i stora delar av Europa och i sydvästra Asien.
 
Aktiva substansen, och den som ger den dess karakteristiska arom är Karvon (R-(-)-Karvon med inslag av S-(+)-Karvon).  S-Karvon förekommer i andra växter men kanske mest i kummin och dill och anses stå för den karaktäristiska aromen hos dessa bägge växter tillsammans med Limonen.  R-Karvon däremot ger alltså Spearmint dess arom.
 
spearmintsubstanser

eucalyptusEukalyptus

– träd, eg en myrtenväxt
– finns runt 600 arter och dom flesta kommer från Australien

Eukalyptus olja innehåller upp till 90% av terpenen Eukalyptol (Cineol) vilket är den aktiva substans som ger oljan mycket av dess karaktäristiska arom.  Finns även i andra växter exempelvis i Pepparmynta och faktiskt även i Kardemumma.

eucalyptusubstanser

Eukalyptolen (och eukalyptusolja) är antiseptisk (har faktisk använts som just desinfekterande medel vid sårbehandling) och lokalt smärtlindrande.  Eukalyptol togs upp i den svenska farmakopén 1901 (visserligen borttagen 1925, men är fortfarande med i den Europeiska.  Den antiseptiska verkan sker genom att den bildar ozon i närvaro av luft och att ozonet sedan dödar mikroroganismer.

För övrigt innehåller eukalyptusoljan terpenerna beta-Pinen och alfa-Terpinen, men även faktisk lite Karvon, alltså samma substans som ger Spearmint dess karaktär.

Eukalyptus oljan är mkt brandfarlig och då trädet sprider så mycket av oljan kring sig så att luften i trädkronorna kan vara mer eller mindre mättad, så är skogsbränder vanliga.  En lustighet i sammanhanget är att trädet ofta klarar en brand och att trädet anses beroende av höga temperaturer och brand för att sprida sig.  Stammen har reservknoppar (och frön) som öppnar sig först vid extrema temperature.

Substansen Eukalyptol återfinns faktiskt även i vin.  Dels så har man visat att vin, exempelvis där druvorna vuxit i närheten av eukalyptusträd, innehåller Eukalyptol.  Men man har även (så sent som 2005) visat att Eukalyptolen under vissa förutsättningar bildas i vin genom omvandling av andra terpener, alltså helt utan att druvorna vuxit i närheten av några eukalyptusträd.

Se även:
Eukalyptus arom i viner.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Allmänt, Arom-/smakämnen, Naturvetenskap, Smaksättning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s