”Nyckelpigadefekta” viner…

ladybugLadybug taint” (på engelska) är en defekt som uppstår när harlekinnyckelpigan (ladybug, harlequin ladybird, asian lady beetle, ”Harmonia axyridis”) finns närvarande vid druvskörd.  Denna lilla nyckepigan utsöndrar nämnligen 3-isopropyl-2-metoxypyrazin (IPMP)*.  Utsöndrar och utsöndrar förresten?, man ”pratar” även om att substansen extraheras ut under själva macerationen.  En nyckelpiga sägs kunna förstöra en hel ”batch”.  3-4 mg ”förpestar” en hel simbassäng.  Hur som helst så ger denna lilla insekt och dess sekret i alla fall en defekt som gör att vinerna blir ”Cabbiga” eller, när det gäller vita viner, ”Sauvignon Blanc’iga”.  3-isopropyl-2-metoxypyrazin (IPMP) är nämligen en ”strukturisomer” (nja, en metylengrupp mindre i kolkedjan) till 3-isobutyl-2-metoxypyrazin (IBMP) som är en av dom karaktärsgivande aromämnena i Cabernetfamiljens druvor.  Båda dessa komponenter ger en vegitativ och örtig ton, mot exempelvis paprika.  Man pratar även om jordnöt och gröna ärtor.  Rieslingviner som har blivit ”smittade” får exempelvis en karaktär mot Sauvignon Blanc.
 
If the grapes are picked with ladybugs hiding in the bunches, and then pressed without removing the bugs, the wine will exhibit unpleasant aroma attributes such as “bell pepper”, “cooked asparagus”, “vegetal” and also increased levels of methoxypyrazines.
 
metoxypyraziner
 
Harlekinnyckepigan förekommer mestadels i Nordamerika men Europa slipper inte undan, detta då släktingen den 7-prickig nyckelpigan (seven-spot ladybird, ”Coccinella septempunctata”) sägs orsaka samma problem ”här som där”…
 
Hur vanligt förekommande är defekten då?  Inte vet jag – hittar inte så mycket när jag söker – men i en avhandling från Canada 2013 skriver man:  ”As ladybug taint affected many wineries in Canada and abroad over the past ten years, generating millions of dollars in losses, a better understanding of Methoxypyrazines, their contribution to the taint, and possible remediation options needed to be investigated further
 
lady-bug-wine
 
Sanning med modifikation.  Man har visat att de nämnda nyckelpigorna avsöndrar både dimethyl-, isopropyl-, sec-butyl- och isobutylmetoxypyraziner när dom macereras med druvorna/musten men att den huvudsakliga komponenten är just isopropylmetoxypyrazinen.
 
Referenser:

  • New York Cork Report – A Rare and Interesting Wine Fault: Ladybug Taint.
  • Determination of the critical stages of processing and tolerance limits for Harmonia axyridis for ‘ladybug taint’ in wine”, Vitis, Vol 46, No 2 (2007).
  • The influence of Harmonia axyridis morbidity on 2-Isopropyl-3-methoxypyrazine in ‘Cabernet Sauvignon’ wine”, Vitis, Vol 47, No 4 (2008).
  • Methoxypyrazines and ladybug taint in wines”, Andreea I Botezatu, Brock University, Sept 2013.
  • Occurrence and contribution of alkyl methoxypyrazines in wine tainted by Harmonia axyridis and Coccinella septempunctata, Journal of the Science of Food and Agriculture, Volume 93, Issue 4, 2013.

5 kommentarer

Filed under Allmänt, Defekter, Naturvetenskap

5 responses to “”Nyckelpigadefekta” viner…

  1. Johan

    Oj, intressant! Mycket får man lära sig. Antar att denna defekt inte hör till de allra mest lättupptäckta då den lätt kan förväxlas med karaktärer som kommer av att druvorna inte fått mogna ut ordentligt?

    • Tack! Dom arbetar dessutom på (eller t.o.m. har klart) en patenterad metod för att ta bort defekten med hjälp av ett protein. En metod som just tar bort (eller minskar) metoxypyraziner. och som även kan användas för att minska (eller ta bort) en av cabernetfamiljens typicitet. Den gröna vegetativa tonen som är så typisk för exempelvis Cabernet Franc och Sauvignon Blanc, men som även återfinns i druvor såsom Cabernet Sauvignon, Merlot och Carmenere, om än i mindre utsträckning. Lite läskigt!

      Man skriver:
      ”Potentially, this protein has wider benefits for winemakers. Those familiar with New Zealand sauvignon blanc will know that, in some instances, methoxypyrazines are naturally occurring and desirable; sauvignon blancs of the 1990s, in particular, were much lauded for their bell-pepper and vegetal characters due to the presence of the compounds in the grapes. “But when you taste wine from under-ripe grapes, these are also the compounds that make wine taste green and stalky,” says Pickering. “The neat thing here is that technology could be theoretically applied to any under-ripe vintage and on any variety.””
      – Gary Pickering, Brook University, Canada (2012).

      Länk:
      http://www.wine-searcher.com/m/2012/04/we-need-to-talk-about-ladybugs

  2. Johan

    Ja, det där låter onekligen läskigt. Mest som något tänkt för strömlinjeformat industrivin.

  3. Mkt intressant! Har flera ggr hört att årgång 2004 var extra drabbad av nyckelpigor i Bourgogne (särskilt röd) – men även andra delar av Frankrike. Har du möjligen någon forskning, annan info eller kanske egen erfarenhet av det? MVH Peter (Vintresserad)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s