1-Betygskurs, Loire och Bordeaux.

image

Föreläsning Frankrike, Loire och Bordeaux i synnerhet, med två bjudviner (0’orna) följt av en provning med sex viner, 3 vita och 3 röda (vin 1 till 6).

0. Huet Le Mont Demi-Sec 2008
Loire, Touraine, Vouvray
Chenin Blanc
Bedömdes inte då det avsmakades under föresläsningen.  Men herregud vad gott!  Här finns allt som sig bör i en Chenin Blanc från Loire.  Fetma, honung, vax, kvitten, härlig viskositet,…  Helt enkelt skitgott!  Kändes förvånadsvärt torrt för att vara en Demi-Sec, men vad gör det?

0. Château Grandis 2003
Bordeaux, Haut-Medoc
Cabernet Sauvignon, Merlot, och Cabernet Franc.
Tja, även detta vin avsmakades under föreläsningen.  Gott men inte märkvärdigt.  Cabbigt med svarta vinbär och ceder.  Tydlig kaffeton.  Mognadstoner.

1. Raimbault-Pineau Sancerre 2014
Loire, Övre Loire, Sancerre
Sauvignon Blanc
Lågmäld i ”näsan” men ändå tydlig.  Fläder, fruktig, lite persika, krusbär, svarta vinbärsblad.  Friskt vin med bra syra.  Lite kartigt.  Kom tvåa i omröstningen av dom vita vinerna.

2. Château de Fesles Chenin Sec La Chapelle 2011
Loire, Anjou-Saumur, Anjou
Chenin Blanc
Fet doft.  Honung, plommon, marsipan, vaxig och lite fat.  I munnen hög syra, påtaglig beska och med en tydlig oljighet/viskositet.  Godaste vinet av dom vita enligt eleverna.

3. Château de Rochemorin Blanc 2012
Bordeaux, Graves, Pessac-Léognan
Sauvignon Blanc
Stödigt och aromatiskt. Gräs, krusbär, nässlor, kattkiss, svavlig åt kål och lite rostade fattoner.  Bra syra, lite besk, viskös och lite torkade aprikoser i smaken.  Inte bara friska toner.
Hade velat ha tag på en bättre vit Bordeaux men Nordstan (Goteborg) hade bara denna och sedan fick man gå upp till 800 kronor för ”nästa” torra vita Bordeaux.  Vad är detta för sortiment?  Visst det finns beställningssortimentet men det har jag inte behövt ”gå till” förr för vit Bordeaux.  Kasst!

4. Château Potensac 2010
Frankrike, Bordeaux, Médoc
Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc och Petit Verdot.
Paprika, svarta vinbär, ceder åt blyertspena, lite tobak i aromen.  Strävt, torrt och svalt i smaken.  Upplevdes som slank trots sina 14% alkohol.  Tydlig Bordeaux.

5. Couly-Dutheil Chinon Clos de l’Echo 2011
Loire, Touraine, Chinon
Cabernet Franc
Gräs, paprika, grönt, svarta vinbär, ”blåbärsris”, lite rök i aromen.  Hög syra och strävhet, brutalt, i smaken.  Här saknas verkligen en blodig biff eller en sådäringa 10-15 års lagring.  14.5% alkohol för en Cabernet Franc från Loire.  Kom ut som två i omröstningen för dom röda vinerna.

6. Clos de l’Oratoire 2012
Bordeaux, Saint-Emilion, Saint-Emilion Grand Cru
Merlot, Cabernet Franc
Mest komplexitet.  Mörka bär åt svarta vinbär, torkad frukt (katrinplommon), plommon, stall, läder, vanilj, tobak, kaffe i aromen.  Stävt men ändå rundare än de båda föregående vinerna.  Kändes mognare trots ungdomen.  Kom ut som bästa röda.

Lämna en kommentar

Filed under Allmänt, Munskänkarna, Viner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s