Munskänkarna 2-betygskursen – Australien, Sydafrika och Nya Zeeland.

Höll igår (5 nov 2015) kursavsnittet ”Australien, Sydafrika och Nya Zeeland” på Munskänkarnas 2-betygskurs.  Brukar alltid bli en bred och kul provning, så även denna gång.  Tack till ”puff” (eller var det ”piff”?) Mattias S på Finewines för behjälplighet och till eleverna för att ni var med och bidrog till discussion och god stämning.

Vinerna då?  Vi hällde upp 11 viner, uppdelade på 5 vita och 6 röda, samtidigt men dom provades i två ”heat”.

Vita viner:

  1. Saint Clair Pioneer Block 3 2012
    (Nya Zeeland, Marlborough)
    Klockren och typisk Sauvignon Blanc, möjligtvis med lite ”Rieslingdrag”.  Fläder, krusbär, svarta vinbärsblad, passionsfrukt kanske?, lime, och mineral åt petroleumhållet.  Komplex och god!
  2. Lindeman Bin 1355 Semillon 2013
    (Australien, New South Wales, Hunter Valley)
    Fet, oljig, ljusa plommon, och även här petroleum.  Lite av ett mellanting mellan Chenin Blanc och Riesling.  Lätt att förstå att druvan kallas för ”Hunter Valley Riesling” m.a.o.  Tunn i smaken men vinet hade ett lent och trevligt avslut.
  3. Teusner The Empress Riesling 2011
    (Australien, South Australia, Eden Valley)
    Mineral åt petroleum, diesel, åter petroleum, lime, något honung,…  Hög syra, citrus åt lime i smaken.  Lite endimensionell men ett druvtypiskt vin.
  4. McHenry Hohnen Rocky Road Chardonnay 2009
    (Australien, Western Australia, Margaret River)
    Smör, gula äpplen, nötter, vanilj, ja lite nötkola kankse?  Bra syra, fylligt, med smörighet och nötighet även i smaken…  En skitgod Chardonnay…
  5. Graham Beck Bowed Head Chenin Blanc 2014
    (Sydafrika , Western Cape , Coastal Region, Paarl)
    Fet, vaxig och kanske lite ylle, därutöver en obskyr men angenäm fatighet.  Annars ett relativt tunnt rent smakmässigt.

Röda viner:

  1. Cloudy Bay Te Wahi 2010
    (Nya Zeeland, Sydön, Central Otago)
    (WS: 90/100 poäng)
    Röda och mörka bär, hallon, lingon, ekplanka, plommon och lakrits.  Bra syra, fylligt och kryddigt, och med en lång eftersmak.  En sådan goding!
  2. Peter Lehmann Stonewell Shiraz 2009
    (Australien, South Australia, Barossa Valley)
    (Langtons: Outstanding, WS: 94/100 poäng)
    Mörka bär åt björnbär/blåbär, kylande, menthol, mörk choklad och vanilj.  Fyllig smak med bra strävhet.
  3. Mullineux Syrah 2012
    (Sydafrika, Western Cape, Coastal Region, Swartland)
    (Platter: 4,5 stjärnor, WS: 90/100 poäng)
    Norra Rhône’ig med mörka bär, peppar, rök och charkuterier.  Bra stärvhet!  Vinet ”andas” Frankrike och kan ställas mot vilken Crozes som helst…
  4. Kanonkop Pinotage 2011
    (Sydafrika, Western Cape, Coastal Region, Stellenbosch)
    (Platter: 4,5 stjärnor, WS: 90/100 poäng)
    Rök och lite bränt, mörka bär, mullbär kanske? och tjära.  Stramt och fylligt med tjära i eftersmaken.  ”Partikulär”, lite ”tuggbar” liksom…
  5. Cape Mentelle Cabernet Merlot 2012
    (Australien, Westerna Australia, Margaret River)
    Här har vi åter flyttat oss till Frankrike.  Svarta vinbär, PAPRIKA, gräs och blyertspenna.  Hittade även lite saffran.  Luktar bra Cabernet Franc från Loire men har inte samma strävhet och tyngd…
  6. Tokara Director’s Reserve 2011
    (Sydafrika, Western Cape, Coastal Region, Stellenbosch)
    (68% CS , 14% PV, 10% Merlot, 5% CF och 3% Malbec)
    (Platter: 4,5 stjärnor, WS: 91/100 poäng)
    Svarta vinbär, paprika och ceder.  I smaken svarta vinbär (x2), paprika och ceder.  Gott ”cabbvin” med mycket svarta vinbär…

Lämna en kommentar

Filed under Allmänt, Munskänkarna, Viner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s