Systembolagets reklam…

Ni har säkert sätt reklamen där statligt ägda monopolet förvarar sin existens med ”PÅHITTADE” påståenden…
 
därforfinnsbolaget
I text på hemsidan även:
Cirka 11 miljoner färre sjukdagar varje år…
Tack vare Systembolagets ensamrätt sparas cirka 2 000 liv om året…
 
Påståendena lär komma från en vetenskaplig rapport av SOFI (Swedish Institue of Social Research) vid Stockholms Universitet.  Och exemplen bygger på scenariot att Systembolagets ensamrätt skulle ersättas med att vanliga matbutiker skulle sälja öl, vin och sprit.
 
Hela rapporten bygger på en drastisk konsumtionsökning…, dvs att vi svenskar, om vi skulle få samma frihetsgrader som invånarna i de flesta central och sydeuropeiska länder har, bara skulle bara dricka mer, mer och mer…   Rapporten har vetenskapliga hål, stora hål, detta genom att man förutsätter än det ena och än det andra, att priserna sänks genom prispress och skattesänkningar, att lågprisprodukter fyller hyllorna, etc.  Dessutom så redovisas inga konfidensintervall på rapportens skattningar annat än att man skriver att intervallen är stora, som bara det indikerar att resultaten är klart tvivelaktiga.
 
Tänk om det snarare är så att det är våran förbudsmentatlitet tillsammans med att vi har ett monopol där varorna sorteras efter pris (kvaliteten underordnad) som gör att vi har ett annat dryckesmönster här än i övriga Europa.  Det kanske t.o.m. snarare är föbudsivrarnas och monopolets fel att vi mer använder alkohol som en drog än som det livsmedel som det mångt och mycket är i stora delar av övriga Europa.
 
2012 släppte WHO tillsammans med europakommissionen en rapport som på 161 sidor ”kartlagt” alkoholkonsumtionen i världen, detta både när det gäller hur mycket man dricker och även hur man dricker.  En rapport som går ”stick i stäv” med Systembolagets omyndighetsförklaring av svenskarna, eller?
 
WHO’s rapport delade/delar in länderna i 5 grupper från ”minst farligt dryckesmönster” till ”mest farligt”, där alla medelhavsländerna (Frankrike, Spanien, Portugal, och Italien) hamnade ihop med bl.a. Tyskland i den minst farliga kategorin medan Ryssland hamnade i den mest farliga.  Danmark, USA och Australien hamnade i den näst minst farliga kategorin medan dom nordiska länderna (inkl. Sverige) hamnade i mitten kategorin.
 
Worldwide_Patterns_of_Drinking_Score
(- klicka gärna på kartan för en förstoring -)
 
Mao så anser WHO att man exempelvis i Frankrike, trots en betydligt högre årlig konsumtion, har ett mindre skadligt dryckesmönster än vad Sverige har.  Ja, även Danmark har ett mindre skadligt dryckesmönster trots sin avsaknad av både förmynderi och monopol.  Man påpekar att det inte bara är mängden alkohol som spelar roll för folkhälsan utan även hur, var och i vilket sammanhang man konsumerar.
 
När det gäller de nordiska ländernas dryckesmönster så skriver man: ”The traditional pattern of drinking spirits in these countries can be characterized by non-daily drinking, irregular heavy and very heavy drinking episodes (such as during weekends and at festivities) and a higher level of acceptance of drunkenness in public.  The overall volume of alcohol consumption in Nordic countries has been lower than the EU average.  Even though this drinking pattern can still be observed today, spirits are no longer the dominant alcoholic beverage and there are some differences between the countries involved, with Denmark having a more central-western and western style of drinking.”
 
Monopolländerna (Sverige, Norge och Finland) har alltså ett sämre dryckesmönster än Danmark, Holland, Tyskland, Frankrike m.fl. länder.  Tänk om detta faktiskt snarare beror på att vi har ett monopol och ett försäljningssätt där man förordar kvantitet (gå in på ett S-bolag och se hur man exponerar boxarna…) före kvalitet?  Att hela systemet med förbud och monopol gör det intressantare för ungdomar att både få tag på (och dricka) alkohol.

Se även:
uvell.se – Opinionsbildningsbolaget

Källa:
WHO rapporten ”Alcohol Consumption in the Europe Union – Consumption, harm and policy approaches” (ISBN 978 92 890 0264 6) från 2012.

3 kommentarer

Under Allmänt, Hälsa, Systembolaget

3 svar till “Systembolagets reklam…

  1. Vilken hädisk tanke! Menar du verkligen att svensken skulle klara sig utan förmyndare och byråkrater som talar om hur han ska göra? Hur skulle det se ut?!

  2. Bertil Olsson

    Det är beklagligt att Systembolaget med hjälp av skattemedel får sprida falska påståenden som presenteras som fakta.
    Senast idag såg jag en reklamfilm från Systembolaget, där man påstår att det är tack vare dem som svenska folket mår bättre.
    Borde inte det vara åtalbart? Det är ju trots allt våra skattepengar man använder för att sprida sina lögner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s