Ockulta biodynamiken.

Uppsnyggad text jag skrev för 10 år sedan som är lika aktuell nu som då.  Jag har själv – texten till trots – inget emot biodynamiska livsmedel, och inte heller när det gäller viner, tvärtom faktiskt…  I den mån att dessa viner är bra, eller till och med bättre än sina ekologiska jämlikar, så tillskriver jag det mer hängivenhet och hårt arbete, än några som helst ockulta inslag.

preparation_500
 [bilden är fri att använda under licensen ”Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic”]

Biodynamisk odling är inte detsamma som ekologisk odling.  Medan ekologisk odling är en uppodling där man förvaltar ett ekosystem och inte tillför konstgjorda ämnen (handelsgödsel, bekämpningsmedel, etc) så tar biodamisk odling den ekologiska utanför en gräns av beprövad vetenskap och in i det mer ockulta…

Biodynamisk odling är baserad på en rad seminarier om jordbruk av antroposofins grundare, tillika ”kvacksalvaren”, Rudolf Steiner (1861-1925).  Seminarierna är från den veckolånga lantbrukskurs som Steiner höll 1924 (strax före sin död) i Koberwitz (Polen) och som omfattande åtta föredrag och fyra frågelektioner.  Beteckningen biodynamisk odling användes inte av Steiner utan infördes senare av några kursdeltagare.  Rudolf Steiner grundade även den omdiskuterade Waldorfpedagogiken.  Tja, det finns faktiskt även Antroposofisk homeopatisk medicin.

Ur Nationalencyclopedin:  ”Biodynamisk odling, form av alternativ odling, där man avstår från fabrikstillverkade, lättlösliga gödselmedel och kemiska bekämpningsmedel samt sätter särskild tilltro till ”kosmiska inflytanden”, bl.a. vid framställning av komposter, vartill s.k. biodynamiska preparat utnyttjas.

De biodynamiska preparaten, som nämns i texten ovan från Nationalencyclopedin, är lite av kärnan i biodynamiskt lantbruk och ska tillföra ”kosmiska krafter” till jord och växter.  Man skall faktiskt t.o.m. kunna styra inverkan av både ”jordiska och kosmiska” krafter med hjälp av dessa preparat.  Åtta olika preparat, två fält- och sex kompostpreparat finns och utgör alltså kärnan i Biodynamisk odling.  Dessa tillverkas av kvarts, kogödsel och olika växter med hjälp av djurorgan.

Några exempel på dessa preparat.

  • Fältpreparat (beteckning 500) framställs av kogödsel genom att fylla det i kohorn, gräva ned det i marken (40-60 cm) och låta det förmultna under vintern.  Preparatet utrörs sedan i ljummet vatten under en timme under virvelbildning varvid omrörningsriktningen växlas ca varannan minut.  Per hektar åkermark används cirka fyra kohornfyllningar.  Detta preparat skall enligt Steiner skapa en bördig jord med kraftig växtlighet som följd.
  • Kompostpreparat (beteckning 505) framställs genom att småhackade barkbitar av ek läggs i en skalle från något husdjur, omges av torv och grävs ned i marken på hösten på ett ställe där mycket regnvatten rinner förbi.  Ett till tre gram av preparatet tillsätts stallgödsel genom att placera det i gödselhögen i ca 50 cm djupa hål med två meters avstånd.  Genom preparatet tillförs gödseln (och senare jorden) kalcium i idealisk form och kalciumchockverkningar undviks.
  • Tre av preparat i samverkan, rölleka (beteckning 502), kamomill (beteckning 503) och brännässla (beteckning 505) möjliggör en hemlig alkemi i komposthögar, så att kalium och kalcium omvandlas till kväve.  [Obs! att kalium och kalcium är grundämnen och inte kan omvandlas till ett annan grundämne – det skulle möjligtvis vara i en ny sorts kärnreaktor…]

Förutom dessa preparat så omfattar biodynamiken massa svammel om kosmiska inflytande hit och dit.  Man kan säga att biodynamik är en sorts astrologi med inriktning mot jordbruk.  Lite som gamla bondepraktikan.

Nedan följer några uttdrag direkt ifrån Steiners lektioner för illustration:

Silicon opens up the being of plant to the expanses of the Universe, it awakens the plant’s senses, so that it absorbs the formative forces bestowed by the distant planets, Mars, Jupiter and Saturn. From sphere of Moon, Venus and Mercury on the other hand, the plant absorbs only that which makes it capable of reproducing itself. flows through them.
 
If we burn wood taken from a tree which has been planted without an understanding of the cosmic rhythms we do not get such a healthy heat as from wood taken from a tree which has been planted with right understanding.
 
The cow has horns in order to reflect inwards the astral and etheric formative forces, which then penetrate right into the metabolic system so that increased activity in the digestive organism arises by reason of this radiation from horns and hoofs…
 
Take for example the flesh of fruit – an apple or a plum – which we can break off and eat; all this is due to the workings from the distant planets.
 
I have been speaking of it all the time, namely, in speaking of yarrow, camomile and stinging nettle.  For there is a hidden alchemy in the organic process.  This hidden alchemy really transmutes the potash, for example, into nitrogen, provided only that the potash is working properly in the organic process.  Nay more, it even transforms into nitrogen the limestone, the chalky nature, if it is working rightly.
 
Det positiva med biodynamisk odling är det ekologiska inslaget, resten är ingenting annat än rena rama rappakaljan…
 
Många världsledande producenter är antingen ekologiska eller biodynamiska.  Exempel på biodynamiska producenter som gör ”gudomliga” viner är Domaine Zind Humbrecht, Domiane Weinbach och Marcel Deiss (Alsace), Domaine Huet och Nicolas Joly (Loire), Beaux Freres (Oregon), Château Beaucastel (Rhône), Alvaro Palacios (Priorat), Felton Road (Central Otago), Henschke (Eden Valley), Cullen (Margaret River), för att nämna några…
 
Se även:
Öhmans Mat & Vin – Biodynamik är vidskepelse.
Rudolf Steiner Archive – The Agriculture Course.
Systembolaget – Biodynamiskt vin.
Wall Street Journal – Biodynamics: Natural Wonder or Just a Horn of Manure?
Wine Economist – Biodynamics: The DooDoo VooDoo Yoga Effect.
Youtube – ”Biodynamic” farming: Steiner nonsense from the BBC.
Youtube – Richard Smart and Monty Waldin.

 
Richard Smart, ”flying winemaker”:  ”My approach to viticulture is essentially based on conventional science, and not emotional ‘black magic’.”  ”I believe that organic/biodynamic producers considerably overstate the benefits of their approach to wine quality, consumers’ health and the environment.  I believe that consumers, producers and the environment are protected from malpractice by strict laws and testing using international protocols which are science-based.
[jancisrobinson.com – Waldin v Smart on organics/biodynamics.]
 

Lämna en kommentar

Filed under Allmänt, Vinodling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s