Nnnaturvin…

Barranco Oscuro La Traviesa Sin Burbujas 2014.
Spanien, Andalusien.
 
image
 
Tja, jag har nästintill aldrig imponerats av naturvin och det sker inte heller denna gång.  Inte för att drycken inte är god, men speciellt vinös är den inte.  Mer must och cider än vin, och det gäller såväl utseende som arom och smak.  Äpple, äpplemust, lite citrus, lemoncurd kanske och uns honung.  Lite beska, bra syra och viss sötma.  Och det är gott!  Färgen och utseendet påminner om ofiltrerad äpplemust och lycheefruktkött.  Druvan vinet är gjort av heter vigiriega om det säger er något?, men vinet smakar nog mer av hur det gjort än av någon primär druvkaraktäristik…
 
Blir lite sugen på att åter prova Emidio Pepe’s Trebbiano, vars årgång 2009 finns på beställningssortimentet.
vininfo – Trebbiano – många olika druvsorter…
Systemet – Nr 72363.
 

3 kommentarer

Filed under Allmänt, Naturviner

3 responses to “Nnnaturvin…

  1. Oavsett vad man tycker om vinet förstår jag ändå inte riktigt det sistnämnda resonemanget. Visst borde detta vin som är gjort med så lite intervention som möjligt ligga närmare druvans verkliga karakteristik än ett ”traditionellt” vin? Det handlar nog egentligen om att vi lärt in att vissa dofter och smaker är karakteristiska för vissa viner men egentligen inte alls för druvan. Skumbanan är knappast karakteristiskt för gamay utan för vissa odlade jästsorter kombinerat med maceracion carbonique. Smörig chardonnay handlar väl mer om malolaktisk jäsning och ek i kombination med druvan och inte så mycket om chardonnaydruvans verkliga vinkarakteristika, osv…

    • Så lite intervention som möjligt? Stabilisering, konservering och (i viss mån) klarning är mer bevarande processer än vad dom är förstörande. Vindruvor, vinmust och vin är, p.s.s. som många råvaror/livsmedel, känsliga för kemiska förändringar, om det sedan är enzymatiska, mikrobiologiska eller oxidativa förändringar. Bit i ett äpple och se vad som händer på några minuter, och samma är det med must och vin. Krossning av druvor ute i vinfältet, transport under kvävgas, tillsättning av svaveldioxidbildende kemiska föreningar, etc. Stabilisering och konservering görs för att skydda druvorna, musten, vinet, drycken från alltförmycket ytterligare förändringar, inte tvärtom…

      Med detta sagt så menar jag med det sistnämnda resonemanget att jag tror att vinet är gjort på ett sätt där processen (eller den minimala interventionen om du så vill) har förändrat druvkaraktäristiken mer än om vinet hade varit gjort med konventionellt (traditionellt) tillvägagångsätt. I detta fall så mycket så att frugans kommentar när hon provade vinet blint var ”det måste vara ett naturvin”…

      Många s.k. naturviner, åtminstone är det min uppfattning, har en speciell stil/karaktär som är igenkännlig, lite p.s.s. som man förr kunde plocka sydafrikaner p.g.a. igenkänningsbar rökighet. Detta vinet var just sådant…, ett gott sådant…

      • Visst har du rätt i att sådant som bevarar druvan och musten även bevarar den karaktär vi i allmänhet menar, men det kan nästan bli ett filosofiskt resonemang kring vad som räknas till druvkaraktären. Kanske ingår t o m druvans benägenhet till förändringar som att oxidera, eller att tunnskaliga krossas lättare osv… Botrytis t ex är ju egentligen inte en del av någon druvkaraktär (eller är det kanske det ändå?), ändå förknippar vi det bara med vissa viner och druvor, precis som ditt exempel med rökiga sydafrikanare. Jag tänkte annars närmast som jag skrev icke naturliga jästsorter, ek (även om det bevarar vinet), höga halter svavel, chaptalisering mm. Det jag egentligen vill ha sagt är att jag håller med om att man oftast känner när det är ett naturvin, men att jag tror t o m att man kan lära in nya associationer till specifika viner/druvor. Dvs att bortom ”naturaromerna” hitta andra ”nya” smaker och dofter som man känner igen druvan på, men som inte är samma som det vi idag traditionellt förknippar druvan med. Det kräver dock att vinet är välgjort liksom det gör för traditionella viner. Kommer man väl så långt blir det svårt att säga vad som är druvans (vinets) naturliga karakteristik. kanske finns det mer än ett svar? Man kan ju se det som en 4-betygsutmaning…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s