Mourvedre och Brett…

Vilket kom först, hönan eller ägget?

Den blå druvan Mourvédre, ja egentligen dom resulterande vinerna, kan ha en tydlig animalisk stallig ton som ofta associeras till ”brett”.  Egentligen till en infektion av jästsvampen Brettanomyces och den ton den kemiska substansen 4-etylfenol (ja även 4-ehylguajakol) ger till dom färdiga vinerna.  4-etylfenol doftar nämligen stall, läder och ”svettig sadel”.  Den här karaktären, förekomsten av 4-etylfenol, hänger ofta ihop med traditionell vintillverkning och hantering av viner i gamla träfat, och det faktum att man har just svampen Brettanomyces i sin ”källare”.  Faktiskt så kommer svampen in med druvorna då den i likhet med vanlig jäst återfinns i skalen.  Traditionell vintillverking där man inte sätter till kultiverad jäst, ihop med sparsamhet med SO2, ger per automatik mer benägenhet även för Brettanomces att ”verka”.
 
Wineanorak skriver exempelvis:  ”The conclusion seems to be that brettanomyces is widespread, and virtually every barrel of red wine has the potential to go bretty. Create the right environment for it, and you’ll have a brett infection.”
http://www.wineanorak.com/brettanomyces.htm
 
Dock när det gäller Mourvédre så är druvan dels reduktiv, dvs den bildar lätt reduktiva aromer som många menar ger de resulterande vinerna just en animalisk ton, och dels så innehåller den helt på ”egen hand” försubstanser till 4-etylfenol, exempelvis kumarinsyra.  D.v.s. man kan lätt tänka sig att druvan, eller snarare dess viner, både genom dess reduktiva karaktär och dess innehåll av substanser som lätt omvandlas till 4-etylfenol, får en stallighet oavsett förekomsten av Brettanomyces.  D.v.s. utan att man för den delen har en infekterad källare, eller mer infektion än vad som är brukligt.  Så jag skulle vilja sticka ut hakan och påstå att dett är fel att säga att Mourvédre har en benägenhet att infekteras av Brettanomyces, för detta vet man inte.  Men detta är inte samma sak som att druvan lätt ger en ”brettig” karaktär i dom resulterande vinerna.  Intressant eller hur?
 
David Picard skriver i sin avhandling vid Universidade de Lisboa, REFINING BRETTY WINE, Aromatic integration of Brett metabolites through microoxygenation:  ”Some varieties – for example Mourvèdre – are richer in 4-ethylphenol precursors and hence need more careful handling at the cellar if bretty aromas are to be avoided.”
 
Pierre Perrin – Decanter interview:  ”A period of collaboration with consultant oenologist Dr Pascal Chatonnet of Bordeaux (1997–2002) concluded that ‘brett’ was perceivable at a high level in some older vintages but that it was also often confused with the characteristics of Mourvèdre.”
http://www.decanter.com/features/pierre-perrin-decanter-interview-247822/
 
Hur som helst så kan viner på Mourvédre vara fantastiskt goda.
 
WineFolly beskriver karaktären som:
Mourvedre is a meaty and full-bodied red wine.  The smell of Mourvedre is an explosion of dark fruit, flowers like violet and herbaceous aromas of black pepper, thyme, and red meat.  In regions such as Bandol, France and Jumilla, Spain, Mourvedre wine can have a very gamey taste.  Some believe the unctuous aromas in many Mourvedre wines are in part due to a wine fault called reduction.”
http://winefolly.com/review/mourvedre-wine/
 
Jag själv, i fallet typisk Bandol, beskriver karaktären såsom:
Mörka bär (björnbär, svarta vinbär), örter, blommor (viol), tobak, animaliska inslag åt kött och stall, läder, mm.  Man ser ofta att man på engelska använder begrepp som ”garrigue” (örtighet åt rosmarin, lavendel, mejram, enbär, etc), ”game” (vilt, köttig) och ”farmyard” (alltså ladugård).  Färgen är ofta mörkt vinröd mot svart.  Unga viner är ofta strama med mycket tanniner.  De bättre vinerna anses behöva 10 års lagring på flaska för att komma till sin rätt, även om de är goda från början.

Den enda Bandol som finns i Systembolagets ordinarie sortiment är:
La Bastide Blanche Bandol 2014.
bastideblance
Om ni inte har provat denna så är det mycket vin och karaktär för ”ynka” 170 kronor.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Allmänt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s