Sovjetstaten har slagit till igen…

De har drivit Göteborgs bästa svartklubb” – Annelie Silvander, tillståndschef i Göteborg.
 
Under rubriken ”Myndigheterna stoppar pensionärers vinprovningar” i Göteborgsposten idag (2017-03-17) beskrivs hur Allégården, dess förening med 1800 medlemmar och där en mindre grupp på 50-60 medlemmar har bedrivit Göteborgs bästa svartklubb.  Herregud svartklubb!  En sluten krets, en förening, som i sin verksamhet med mängder av aktiviteter även haft vinprovningar.  Svartklubb!  Är inte myndigheterna, Göteborgs stads politiker och chefer riktigt kloka?  Sverige är i mycket en sovjetstat där man hacker på allt som har med alcohol att göra.  Vinprovningar i sluten grupp för pensionärer. 
 
Vad är nästa steg?  Ska man gå hårt fram mot alla vinkällare där medlemmar kan förvara viner och som erbjuder vinprovningar?, mot Munskänkarnas verksamhet där man erbjuder kurser och vinprovningar? 
 
Vinfascism!
 
Detta alltså samtidigt som staten genom Systembolaget värnar om folk(o)hälsan genom att saluföra alkoholhaltiga drycker med alkohol per krona som främsta försäljningssortiment.  Eller hur förklarar man annars att vinerna främst är sorterade efter pris och att de bästa försäljningsplatserna tas upp av box, efter box, efter box…  Samtidigt som man begränsar sortiment och tillgänglighet av mer kvalitetsprodukter och nu alltså även kunskap och måttlighetskultur…
 
GP – Myndigheter stoppar pensionärers vinprovningar.
 
Kung Mannerström har i alla fall rutit till.  ”Vad är det för jävla myndigheter vi har i Sverige som bara sitter och håller på med ditt och datt när det finns verkliga problem att ta tag i?  Jag blir så trött på dessa småpåvar som ska tala om vad folk ska göra och inte göra.  De borde tycka att det är roligt att dessa äldre har ett intresse i stället för att sätta käppar i hjulet för dem, säger han.”
 
GP – Mannerström: Jag blir vansinnig.

3 kommentarer

Under Allmänt, Artikelkommentar

3 svar till “Sovjetstaten har slagit till igen…

 1. Per Karlsson, BKWine

  Spiken i kistan för Munskänkarna?

  • Rigbor

   Jag utgår från att Munskänkarna har ett stadigvarande serveringstillstånd för slutna sällskap? Det hade ju varit ganska enkelt för Allégården att ordna också, så klantigt av dem tycker jag faktiskt.

   Sen håller jag med om att man i den bästa av världar önskar att det gått att se genom fingrarna på sånt här, men jag gissar att detta uppdagats i samband med en obligatorisk tillsyn och det hade ju varit direkt olagligt för tjänstemännen att i så fall inte uppmärksamma en sån här brist.

   Alternativet är väl att skriva om alkohollagstiftningen, men skrivningar som förutsätter subjektiva bedömningar av det allmänna syftet med utskänkningen är knappast att rekommendera. Och att skrota lagstiftningen helt tror jag ingen vill.

   Gärna bort med försäljningsmonopolet, men vem som helst ska inte få servera alkohol hur som helst – för att detta ska kunna upprätthållas får de som vill syssla med alkohol ta sitt ansvar och se till att följa lagstiftningen. Det hade inte varit så svårt i det här fallet.

   • Rigbor, ”Utgår från att Munskänkarna har ett stadigvarande serveringstillstånd för slutna sällskap?”

    Skulle nog vilja svara nej på frågan även om jag inte vet… Munskänkarna har aldrig behövt serveringstillstånd och ingenting har ändrats på den punkten. Något som även borde gälla föreningen Allégården.

    Kort utdrag ur Alkohollagen (2010:1622).
    8 kap. Servering av alkoholdrycker
    1 a § Serveringstillstånd krävs inte om serveringen
    1. avser ett enstaka tillfälle för i förväg bestämda personer,
    2. sker utan vinstintresse och utan annan kostnad för deltagarna än kostnaden för inköp av dryckerna, och
    3. äger rum i lokaler där det inte bedrivs yrkesmässig försäljning av alkohol- eller lättdrycker. Lag (2012:205).

    Munskänkarna som bildades 1958 har bedrivit vinprovningar och vinutbildningar idéellt sedan dess. Idéellt såtillvida med att man är en förening där man helt enkelt betalar för vad lokalen, vinerna och/eller maten kostat att köpa in. 2016 var man runt 24000 medlemmar i 170 sektioner. Detta är på inget sätt en hemlig klubb utan staten, kommunerna, etc. har hela tiden vetat om att föreningen finns, vad den har för aktivteter och hur den arbetar. I Göteborg har Munskänkarna exempelvis under många år t.o.m. hyrt lokaler av staden…

    Allégården år på samma sätt också en förening där man erbjudit medlemmarna olika aktiviteter vinprovningar har ingått. Inte så långt från den verksamhet som bedrivs av andra vinklubbar, däribland munskänkarna.

    http://www.ystadsallehanda.se/tyck-till/munskankarna-foljer-lagen/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s