Äta basiskt för att stabilisera kroppens pH…

Äta basiskt för att stabilisera pH-värdet i kroppen?  Herregud!  Från vilket solsystem och planet kommer Charlotte Fredriksson ifrån?
 
amelia
 
Inte ofta jag läser Amelia men till mitt försvar var det (FAKTISKT!) hos frisören…
 
Hur som helst så är detta inte unikt för Amelias s.k. ”kostexpert”.  Många är rubrikerna såsom ”Få rätt pH balans I kroppen”, ”Har du koll på syra-basbalansen i din kropp?”, ”Syra-basbalansen, viktigare än du tror?”, etc.  Detta samtidigt som alkohol oftast beskrivs som just kraftigt försurande…
 
För det första! så äter vi knappast något som kan försura kroppen då magens pH redan är lägre och surare än något vi kan tänka oss att äta.  Detta samtidigt (för det andra!) som kroppen helt på egen hand är otroligt ”skicklig” på att reglera syra-bas balansen och att se till att det är rätt pH på precis rätt ställen. 
 
Kortfattat så reglerar blodet, tillsammans med lungor och njurar, kroppens surhetsgrad, eller pH-värdet.  ”Syra-bas-balansen” är ett uttryck för denna komplicerade reglering.  Dessutom så har magsäcken ett pH på runt 1.7 vilket i runda slängar är en halvmiljon gånger surare än blodet som har ett pH på 7.4.  (Skalan är liksom logaritmisk).  Det kan inte spela någon som helst roll vad man stoppar i sig såtillvida det inte är ättiksyra, lut, eller något liknande.  I den mån att ”syra-bas-balansen” är rubbad så är man sjuk!  Tillstånd som förskjuter kroppens pH, exempelvis blodets, är ofta livshotande…
 
Dock!, vilket inte har med pH balans att göra, är s.k. basiska livsmedel (här ingår grönsaker och rotfrukter) generellt nyttigare och mer näringsrika än det man brukar beteckna som sura livsmedel.  Men detta är en helt annan sak…

– – – – – – –

Leif Busk (toxikolog, Livsmedelsverket), ”Om du har en sjukdom kan du ha en påverkan på syra-bas balansen.  Men man kan knappast äta sig till en sur eller basisk kropp, vad jag vet finns det inga vetenskapliga stöd för det.  Möjligen om du dricker ättikssprit dagarna i ända eller litervis med vinäger, då kanske du kan ha en påverkan på syra bas-balansen.  Men för att svara kort – är du annars frisk så ät en normal och varierad kost och bry dig inte om syra bas-balansen.
[Expressen – Jag har försurad kropp, vad ska jag äta?]
 
Börje Haraldsson (professor och överläkare, Sahlgrenska akademin och universitetssjukhuset), ”Det här bygger på okunnighet om vad som gäller inom biologin.  Människor och alla andra däggdjur har ett pH-värde som är konstant, det ligger mellan 7,38 och 7,42.  Våra njurar har en enorm förmåga att se till att kroppen får exakt det den behöver.  Äter vi mycket salt eller sur mat ser njurarna ändå till att transportera bort överflödet.
[GP – Koll på pH, bluff eller friskvård.]
 
Lars Barregård (professor, avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa, Göteborgs universitet) ser visserligen ingen nackdel med att äta mer grönsaker och frukt, ”Men det verkar mycket osannolikt att olika kost skulle kunna påverka syra-basbalansen.  Människokroppen har extremt goda mekanismer för att reglera syra-basbalansen.  Det räcker att hålla andan för att påverka blodets pH.  Så nej, jag tror nog inte på detta.
[GP – Växande trend, basisk alkalisk kost.]
 
Fredrik Hed (apotekare) svarar en läsare angående just balansen och att äta finfördelat silver.  Mycket skall man höra!  Hed svarar ”Allt fler påstår att våra stressade liv med mycket snabbmat gör våra kroppar försurade.  För att ”bota” detta ska man göra kroppen mer basisk, bland annat genom att äta mer grön mat och äta kalkpulver.  Men det finns inget vetenskapligt stöd för detta.  Att mäta pH i urinen visar bara hur njurarna arbetar, dessutom varierar pH i urinen kraftigt beroende på vad man ätit och druckit.  Blodets pH-värde förändras däremot bara vid allvarlig sjukdom, såsom diabetes och njursvikt.  Kolloidalt (finfördelat) silver påstås vara en bra vattenrenare som dödar svampar, virus, bakterier och de flesta encelliga parasiter av typen protozoer.  Det finns dock inga vetenskapliga studier av hög kvalitet som visar att det är bra att dricka och jag hittar inget som säger att det skulle påverka människans pH heller.  Däremot finns det risk att nanopartiklar av silver, kan leda till att bakterier blir resistenta mot antibiotika..”
[Hemmets Journal – Hur får man rätt syra-basbalans?]
 
Se även:
Chris Kresser – The Acid-Alkaline Myth (youtube intervju).

4 kommentarer

Under Allmänt, Artikelkommentar, Hälsa, Naturvetenskap

4 svar till “Äta basiskt för att stabilisera kroppens pH…

  1. Tja hur skulle världen se ut om man skulle behöva ha baskunskaper i fysiologi motsvarande gymnasiekompetens i biologi för att vara kostrådgivare? 🙂 Jag förutsätter f.ö. att denna skämttidning också har en astrologispalt?

  2. Maria

    Hej,
    Men hur fungerar det då när magen blir för sur, och man exempelvis får sura uppstötningar eller andra problem, vad beror det på? Är det inte att man tillsätter för mycket syra i matsäcken? Och det är därför dessa problem enkelt kan lösas genom att äta eller dricka något basiskt?

    • Nu handlade mitt inlägg inte om just sura uppstötningar, vad dom beror på och vad man kan göra åt dom. Utan mer om humbug’et att vi skulle var försurade och man skulle kunna äta basiskt för att stabilisera kroppens pH. Ett pH som är stabilt om man inte är allvarligt sjuk. Att man kortvarigt kanske kan neutralisera magens syra med exempelvis bikarbonat och få mindre känningar av sura uppstötningar är en sak, men man bör komma ihåg att magens pH kommer att stabilisera sig snabbt igen vilket är en förutsättning för att matsmältningen, som är beroende av den sura magsyran, skall fungera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s