”Wine is dead!”

deadredLets be clear, wine is dead” – Mas de Damas Gassac’s Aime Guibert (i filmen Mondevino) om framtiden för individuella viner där multinationella företag och ”hala” konsulter gör allt för att maximera vinster genom att göra kritikervänliga viner för försäljning på en massmarknad…

Inflytelserika M Rolland’s (mannen som gett mikrooxygenering ett ansikte) åsikt om mångfald (i samma film) – ”It’s called diversity.  That’s why there are so many bad wines.” – är ju talande i sig självt och borde få varje konnässör att vilja ha varningstext på karln’s viner.

Pessimistiskt och överdrivet.  Ja visst!  Helt enkelt ett Tv4-liknande ljugreportage där man hej vilt klippt och klistrat bland klipp och citat.  Hur som helst så är Mondovino en häftig film, åtminstone om man är vinnörd…

Men visst är vi ändå långsamt på väg mot vinets ”armageddon”.  Med företag som australiska Treasury Wine Estates som slukat företag efter företag och numera producerar upp emot 40 miljoner lådor vin per år.  Eller amerikanska Constellation Brands som är världens största vintillverkare med över hundra varumärken i sina klor, följt av E & J Gallo som är det närmaste ”djävulen” man kan komma i vinvärlden.  Ja, även frankrike har ju sitt Pernod-Ricard som har över 17 000 anställda…

galloGallo som både hindrat Chianti Classico konsortiet ”Consorzio del Vino Chianti Classico Gallo Nero” att använda sin etikett ”Gallo Nero” utanför Europa och den Italienska vinproducenten Gianfranco Gallo att använda sitt egna familjenamn.  Vie di Romans som Gianfranco Gallos företag numera heter gör ju i alla fall signifikant bättre viner. Tänk om Gallo kunde lägga sin energi på att göra bra viner istället…

Det du kan göra för att motverka fördärvet är att helt enkelt undvika jättarna och deras varumärken.  Att istället välja något som är ett uttryck för ursprung, hantverk, hängivenhet, kärlek, etc…

2 kommentarer

Under Allmänt, Viner, Vinprofiler, Vintillverkning

2 svar till “”Wine is dead!”

  1. Lars Holmer

    Har försökt att sälja några av mina Mas Daumas Gassac på Systembolagets Auktioner men får dem bara värderade till halva inköpsvärdet i Frankrike, kan du förstå detta…. (se Decanter juni 14/Andrew Jefford )

  2. Tror att Gassac’erna, hur bra dom än nu må vara, är för lite prestige för att vara samlingsviner annat än för inbitna… Bandol’er, en annat av mina favoritviner, likaså… Sedan så antar jag att systembolagets värde kanske även beror på ”skick”. Är man känd samlare så kanske dom betingar ett högre värde, dvs om man som köpare kan lita på lagringsbetingelser och så… Rena spekulationer då jag inte vet något om dina viner annat än att dom just är ”gassac’er”…

Lämna ett svar till vininfo Avbryt svar