Aftonbladet försöker vinna poäng på okunnighet…

Aftonbladet – Här smaksätts utländska serier.

I artikeln ”Här smaksätts utländska viner” så visar Aftonbladet att man är mästare på att skriva en totalt innehållslös artikel om nästintill ingenting.  Förutom att man inte nämner en enda tillsats som har med direkt smaksättning att göra så blandar man ihop tillåtna processhjälpmedel för klarning med tillsatser.  MCR – koncentrerad druvmust – som nämns som sötningsmedel är inte heller någon direkt konstig tillsats. Koncentrerad druvmust används för att balansera upp vin med låg sötma med den naturligaste av råvarorna, nämligen ojäst druvmust.

Även användandet av vintermen bouquet visar på okunskap. Bouquet’en beskrivs i vinsammanhang som det utvecklade (och lagrade) vinets doft till skillnad från arom som mer är det unga vinets doft…

Läs med fördel svenska vinmakaren (och konsulten) Lars Torstenssons blogg om Aftonbladets artikel. vinifierat.se

Annat läsvärt om vin och tillsatser,
Öhmans mat & vin
Vintomas blogg

2014-04-16 Lite mer kring tillsatser…
Många livsmedel är ”ostabila” – jäsning, tillväxt av mikroorganismer, oxidation etc – och vin är inget undantag.  Genom åratal av erfarenhet så har man inom livmedlelsindustrin (i det här fallet vinindustrin) lärt sig att använda olika hjälpmedel för att dels säkerhetställa produktionen men också för att stabilisera den färdiga produkten.  Förutom att varje seriös vintillverkare försöker att använda så lite tillsatser och hjälpmedel som möjligt så är dom flesta sådana som används i generationer och är helt ofarliga.  Svavlingen (eg. stabiliserande svavelsalter som avger skyddande svaveldioxid) är ett sådant exempel där användandet går tillbaka till 1600-talet.  Även äggvitans protein som klarningsmedel är ett annat exempel på en traditionell tillsats.  Fortfarande så är det tom många vintillverkare som använder riktiga ägg.  Tillsatser och hjälpmedel vid produktion av livsmedel är en nödvändighet och inte självklart – som många antyder – något ont. 

Professor i livsmedelshygien Marie-Louise Danielsson-Tham skrev en debattartikel i DN för några år sedan med rubriken ”Utan tillsatser i maten riskerar vi att dö” och att den som raljerar över raden tillsatser i maten gör det lätt för sig…
[www.dn.se/debatt/utan-tillsatser-i-maten-riskerar-vi-att-do/]

Lämna en kommentar

Filed under Allmänt, Naturvetenskap, Vintillverkning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s