1-betygskursen, Bordeaux och Loire.

I går var det dags för kursavsnittet Bordeaux och Loire i vårens 1-betygskurs i Göteborgssektionen.  Undertecknad höll i kurstillfället och var också därmed skyldig till vinvalet.  Vinprovningsdelen sköttes galant av Mattias (”Matlen”).

Kursplanen omfattar inte söta viner och inte heller, när det gäller Loire, vare sig Cabernet Franc eller Chenin Blanc, utan (faktiskt!) enbart Sauvignon Blanc.  Konstigt då Loiredalens två kvalitetsmässigt viktigaste druvsorter, enligt min mening, är just Cabernet Franc och just Chenin Blanc.

Kursplanen ger dock kursledaren vissa frihetsgrader vilket jag tagit fasta på.  ”Upplägget av provningarna skall ses som en orientering mot de viner som är centrala enligt läroplanen.  Förslagen behöver inte följas strikt utan kursledaren har rätt att modifiera och komplettera enligt egna erfarenheter och önskemål.  Kursledaren kan således göra de förändringar han/hon önskar, t.ex. omdisponeringar eller tillägg av kurstillfällen.

Hur som helst så har jag alltid presenterat Loire med Sauvignon Blanc, Chenin Blanc och Cabernet Franc, och Bordeaux med vit ekad Bordeaux gjord på både Sauvgnon Blanc och Semillon, och röd Bordeaux såväl Cabernet Sauvignon-dominerad från ”västra stranden” och Merlotdominerad från ”östra”.  Detta kurstillfället avvek inte från detta mer än att det just nu fanns en rejält vällagrad Cabernet Franc att tillgå som också fick ”följa med”.
 
vinerna1-betyg
 
Vinlistan:
 
0. Moulin Touchais 2001 (nr 4196). 211 kr.
Loiredalen, Anjou-Saumur, Coteaux du Layon.
Chenin Blanc.  Bjudvin under föreläsningen.
Arom: Söt doft med honung, vax, mogna äpplen och botrytis i form av saffran. Smak: Halvsött, hög syra, visköst, honung och mandarin och viss kryddighet.
Moulin Touchais levererar alltid mycket Chenin Blanc för pengarna och det var nog ingen som blev besviken den här gången heller…
 
1. Henri Bourgeois Sancerre Les Baronnes 2012 (32253). 161 kr.
Loire, Övre Loire, Sancerre.
Sauvignon Blanc.
Arom: Druvtypisk men ngt återhållen, fläder, krusbär och passionsfrukt. Smak: Hög syra, svarta vinbär, lime och fläder. Lång syrlig eftersmak.
Korrekt, lågmäld och lite tråkig på vanligt SB-manér.
 
2. Nicolas Joly Les Vieux Clos 2012 (99106). 251 kr.
Loire, Anjou-Saumur, Savennières.
Chenin Blanc.
Arom: Härlig doft med vax, honung, äpple, kvitten, hjortron (enligt någon och det är bara att hålla med), tropisk frukt, och något uns ”vinkällare”. Smak: hög syra, fetma, ngn rökighet, och ngt sälta. Lång, varm, torr och vaxig eftersmak.
Kvällens godaste vin enligt mig och det vinet, av dom vita, som faktiskt! gick mest hem hos eleverna.
 
3. Ch Latour-Martillac 2010 (90721). 311 kr.
Bordeaux, Västra stranden, Pessac-Leognan.
66% Sauvignon Blanc, 34% Sémillon.
15mån på 35% nya ”barriques”.
Arom: fläder/krusbärskoncentrat, aprikos, rostade fat, smör och (även här) vax. Smak: krusbär, svarta vinbär, grapefrukt och smör.
Härlig doft som tyvärr lovade ngt mer än vad smaken lyckades leverera.
 
4. Couly-Dutheil Clos de l’Olive 2009 (71553). 211kr.
Loire, Loiredalen, Touraine, Chinon.
Cabernet Franc.
Arom: Damm, tegel, svarta vinbär, paprika, ceder och blyertspenna. Smak: Strävt, torrt med hög syra. Röda bär, blyerts. Långt!
Typisk ung Cabernet Franc, tuff med sina tanniner och syra, men ändå slank i övrigt. Vinet ber om att få lagras minst fem år ytterligare.
 
5. Couly-Clos de l’Olive 1985 (71805). 315kr.
Loire, Loiredalen, Touraine, Chinon.
Cabernet Franc.
Arom: Moget och ungt på en gång. Rostat, kaffe, ngt kakao, paprika, och rödbetor. Smak: Mjukt, lite bittert, svalt i munnen, läder och tobak.
Vigört i aromen och lite platt i smaken. Smakmässigt har vinet haft ”bättre dagar”, men härlig doft. Nog min favorit doftmässigt men slogs av den yngre ”brodern” (ovan) i smaken.
 
6. Les Hauts de Granget 2010 (3814). 167kr.
83% Merlot, 11% CF och 6% CS.
Arom: Svarta vinbär, plommon, choklad/kakao, dammig, ngt stall, läder. Smak: Svalt, strävt, med vinbär och paprika.
Elevernas klara favorit bland dom röda tätt följd av Duluc’en nedan.
 
7. Duluc de Branaire Ducru 2010 (92507). 301kr.
Frankrike, Bordeaux, Haut-Medoc, Saint-Julien.
56 % CS, 36 % Merlot, 5 % Petit Verdot, 3 % CF.
Arom: Svarta vinbär, paprika, ceder, ngt smör/grädde, vanilj. Smak: Strävt!!, fylligt, ”tuggbart”, och bittert. Långt torr eftersmak med viss bläckighet.
Bra Bordeaux men utan det där lilla extra, men fylligheten tyder på att detta är ett vin som kommer med lagring…
 
Mattias recension av vinerna hittas på finewines.se:
www.finewines.se/threads/idag-dricker-vi-provningsnoteringar-och-diskussioner.2030/page-266#post-78637
 
Intresserad av Munskänkarna:
www.munskankarna.se

1 kommentar

Under Allmänt, Munskänkarna, Viner

Ett svar till “1-betygskursen, Bordeaux och Loire.

  1. Mattias

    Finemang. Vi är rörande överens på samtliga punkter. 🙂

Lämna en kommentar