Merlot ≠ Merlot

Naturvetenskap är roligt!

Chilensk Merlot härstammar från plantor importerade från Europa innan vinlusen och uppvisar så stora skillnader i DNA att den nästintill är en egen druvsort skild från europeisk Merlot.  Dom representerar helt enkelt olika sk. genotyper.  Det intressanta med detta är att det tros vara så att det är den chilenska sorten är mer den ursprungliga medan den franska är resultaten av förädling.  Man tror att det är den intensiva uppodlingen i frankrike efter phylloxerakrisen (vinlusen) som har bidraget att druvsorten förändrats genom naturliga mutationer.

Man skriver bl.a.  ”Surprisingly, however, variability was observed between clones of Merlot, the original Chilean clone and the representative clone from France. Furthermore, the high degree of divergence between the two sources (64% similarity) suggests that the French Merlot is not even a close relative of the stock in Chile.  Interestingly, the latter was derived directly from the original French founder clones of the Merlot cultivar. No variation was found within the Chilean Merlot clone using either ISSR or RAPD analyses.  These results indicate that French and Chilean vines grown for Merlot production represent different genotypes.”

”It is therefore clear that the Merlot clone propagated in recent years in Bordeaux, France, has a different genetic structure to the original Merlot kept phylloxera-free in the Chilean vineyards.  The intense management applied to French vineyards after the Phylloxera outbreak could have facilitated the selection of naturally occurring mutations in the original stock and hence provides one plausible reason for the clonal difference observed.  It is the case that Chile is unique in the world as being the only country kept free of this pathogen and therefore, unlike in France, the cultivar has not had such management pressure applied to it, in terms of disease pressure or disease prevention.”

Referens:  Herrera et. Al., ”Characterisation of genetic variation between Vitis vinifera cultivars from central Chile using RAPD and Inter Simple Sequence Repeat markers”, Euphytica 124: 139–145, 2002.

2 kommentarer

Under Druvor, Naturvetenskap

2 svar till “Merlot ≠ Merlot

  1. Tja, när vi pratar om förändringar som uppstår genom mutation och selektion, snarare än korsningar, finns det väl inga exakta regler för var variation inom samma druvsort slutar och var en ny druvsort börjar. Frühburgunder är ju exempelvis tidigmognande Pinot Noir som har fått ett eget namn. Sannolikt vill i dett fall igen avstå från det inarbetade namnet Merlot och döpa om vissa varianter till ett nytt namn.

  2. Ja och nej. Orsaken till mitt ”nästintill” är för att påskina en stor skillnad snarare än att det verkligen är två olika druvsorter. Såsom jag har uppfattat det så finns det dock ett vedertaget synsätt definierande gränsdragningen för en druvsort…

    José Vouillamoz (botaniker och genetiker) svarar på frågan ”vad är en druvsort” med bl.a. ”…every variety has a father and mother. That’s all you need to make a new variety, and it’s also the only way you can make a new variety. If you take a seed from a Chardonnay grape, and grow it, you will have a new variety. But if, over hundreds of years, people take cuttings from Chardonnay grapes and keep on propagating them, they will remain Chardonnay.” och ”the accumulation of mutations can’t produce a new grape variety. You might have several clones of Pinot Noir developing each with quite different characteristics, but they will remain Pinot Noir. A new variety is only produced with a mother and a father (vine sex), resulting in a seed that is then grown.”

    Ett resultat av en definition såsom ovan är att man idag (vetenskapligt) är överens om att Pinot Noir, Pinot Gris och Pinot Blanc är olika färgmutationer inom samma druvsort. Jancis Robinson skriver exempelvis i sin Wine Grapes bok, ”Until recently, Pinot Noir, Pinot Gris, Pinot Blanc, Pinot…were considered to be distinct varieties…DNA profiling has now revealed that all the Pinot types mentioned above have the samt genetic fingerprint…”

    [Vouillamoz, Jame Goode’s Wine Blog, ”What is a wine grape?”]
    [Robinson, Wine Grapes, ”Pinot”]
    [Am. J. Enol. Vitic., Vol. 51, No. 1, 2000, ”Genetic Relationships Among Pinots and Related Cultivars”]

Lämna en kommentar